Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

A delfinek korallokkal gyógyítják bőrbetegségeiket

A korallok rendkívül fontos szerepet töltenek be a tengerek élővilágában, azonban arról eddig nem tudtunk, hogy még gyógyszertárként is működnek bőrbeteg delfinek számára.

A delfinekről tudjuk, hogy okosak, játékosak és szeretnek durva felületekhez dörgölőzni, vakarózni. Néha korall ágyakon és tengeri szivacsokon szundikálnak, mint egy wellness hotel vendégei.  Egy frissen megjelent tanulmány szerint azonban a korallok sokkal többet jelentenek a delfineknek, mint egy kényelmes vakarózási lehetőség. Megfigyelések szerint ugyanis a palackorrú delfinek a korallok segítségével gyógyítgatják bőrbetegségeiket.

Tudatos bőrkezelés és gyógyítás

Angela Ziltener, a tanulmány egyik vezető szerzője szerint rendkívül intenzív a delfinek korallokkal való találkozása. Nemcsak átsuhannak felettük, hanem szabályosan dörzsölgetik a hasukat és a hátukat rajtuk. A delfinek bőre vastag, sima és rugalmas, de hajlamosak lehetnek bőrbetegségekre. Leggyakrabban különböző gombás és bakteriális fertőzéseket kapnak el, ezt a folyamatot pedig súlyosbítja a globális felmelegedés is.

Ziltener, a svájci Zürichi Egyetem vadbiológusa és csapata 2009 óta vizsgálja a Vörös-tenger északi részén élő 360 palackorrú delfin közösségét. Megfigyelték, hogy a delfinek ébredés után és közvetlenül elalvás előtt gyakran álltak sorba orrukat a korallokhoz dörzsölni. Pont úgy, mintha esti fogmosáshoz vagy zuhanyzáshoz álltak volna sorba. A csapat azt is megfigyelte, hogy a delfinek ugyanahhoz a korallfajhoz tértek vissza, és gondosan megválasztották,hogy melyik testrészüket dörzsöljék. Később laboratóriumi vizsgálatokat végeztek a delfinek által kiválasztott korallokon.

Az eredmények legalább 17 különböző bioaktív anyagcsereterméket mutattak ki, amelyek antibakteriális, antioxidatív és ösztrogénszerű hormonális tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek mindegyike kifejezetten hasznos lehet a bőr kezelésében.

Nem mindenki hisz ebben

Egyes tudósok szkeptikusak az eredményekkel kapcsolatban. Szerintük sokkal hosszabb ideig kellene vizsgálni a delfineket ahhoz, hogy kiderüljön, valóban meggyógyítja-e a korall a betegségeiket. Az eredmény akkor lenne valóban érdekes, ha azokat a korallokat is megvizsgálnák, amelyeket a delfinek nem választottak ki. Ha ezeken nem lennének hasonló bioaktív anyagcseretermékek, talán egyértelműbb lenne a korallok gyógyító hatása.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: The Guardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...