Saját KB bal
Saját KB jobb

Tippek a tudatosabb plüss vásárlás felé

A környezetvédelem és a felelős gondolkodás jegyében sokan igyekszünk csökkenteni a vásárlásainkat. Környezettudatosabb termékeket választunk, használtan vásárolunk, vagy éppen meg sem vesszük azt, amire nincs szükségünk. Talán nem egyedi eset, hogy ebben a törekvésben valahogy a kutyás cuccok maradnak az utolsó helyre… Rendben, már lebomló a zacsi, papírcsomagos a táp, de azt a cuki plüss játékot nem bírjuk otthagyni!

Ráadsául, a játékok, elsősorban a műanyag és plüss játékok korántsem örökéletűek. Ráadásul, ha egyszer „kimúlnak”, a kommunális szemétben végzik, mivel anyaguk nem újrahasznosítható. Mit tehetünk hát?

Vásárolj kevesebbet!

Talán mondanunk sem kell, hogy egy kutyának nem feltétlenül van szüksége több száz plüssre. Van olyan kutyus, akinek egy van, amit mindig magával visz és szinte együtt nőnek fel, míg más kutyák percek alatt széttépnek szinte bármilyen mennyiségű plüss játékot. Ez utóbbi esetben – érthető módon  – a gazdik nem akarnak vagyonokat áldozni a plüssökre, ezért a lehető legolcsóbb helyeken szerzik be a (többnyire silány minőségű) utánpótlást.

Fontos tudnunk, hogy a plüssjátékok sem képeznek kivételt a globális textilipar törvényei alól. Amit pár száz forintért megvásárolhatunk Magyarországon, azért nem valószínű, hogy Ázsiában a varrónő, aki készítette, korrekt fizetést kapott. Az olcsó plüss ugyanúgy „fast fashion„, a maga ökológiai lábnyomával és társadalmi egyenlőtlenségével. Ne hagyjuk, hogy a cukiság elhomályosítsa az értékítéletünket!

A te kutyád is valódi plüssgyilkos? A Te kutyád is imádja a plüssjátékokat… széttépni?

 

Vásárolj jobbat!

A jobb alatt nem feltétlenül drágább értendő. A jobb plüssjáték olyan, amelynek erős anyaga és rendes varrása van. Esetleg extra tartós anyagból készült, netán olyan anyagok felhasználásával, amelyek nem szennyezik tovább a környezetet. Léteznek kifejezetten környezetbarát plüss játékok, melyek maradék bőrből, természetes béléssel készülnek. Ezek ráadásul elég tartósak is.

Az újrafelhasznált anyagok mellett a másik alternatíva, ha a játék esetleg újrahasznosítható anyagból készült. Erre még kevesebb példa van a plüssök között, de a műanyag játékok között már találunk ilyen opciót is.

Talán ide tartozik az is, hogy a plüssök élettartama is meghosszabbítható. Mindig legyünk ott a kutyánkkal, és figyeljük, amikor játszik. Ha látjuk, hogy kárt tett a plüssben, akkor javítsuk meg! Erős cérnával az apróbb sérülések könnyen javíthatóak.

Tipp: Ha kutyánk kizárólag „kibelezni” szereti a plüss játékokat, próbáljuk ki az erre a célra tervezett változatokat, melyeknek a belsejében kisebb, kiszedhető játékok vannak.

Vásárolj használtat!

A ruházathoz hasonlóan, plüssjátékból sincs hiány a turikban. Persze, át kell nézni, hogy mi megfelelő a kutyánknak, de ha csak egy újabb széttépendő prédára vadászunk, akkor nem érdemes újat venni.

Ne vásárolj!

Valójában ez lenne a cél, igaz? Ha jó minőségű, tartós termékeket veszünk, azok hosszabban kiszolgálnak minket – és a kutyáinkat is. Így kevesebbet kell vásárolnunk, ezzel pedig erőforrásokat takarítunk meg. Egyrészt saját anyagi erőforrásainkat, másrészt a plüss készítéséhez és szállításához használt erőforrást.

Ha vásárolunk, törekedjünk a tartós és fenntartható alternatívákra. Minél közelebb készül a plüss, annál kisebb a szállítás ökológiai lábnyoma. Egy hazai vagy európai gyártású terméknél pedig nagyobb a valószínűsége, hogy a készítő korrekt bért kap és emberhez méltó munkakörülmények között dolgozhat. Keressük a fenntartható alternatívákat és alapanyagokat! Ha megsérül, javítsuk meg!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/photo/photo-of-a-black-and-white-dog-biting-a-seahorse-toy-4870867/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...