Saját KB bal
Saját KB jobb

Mik a szezonális zöldségek júniusban?

Az egészségünk és bolygónk védelme szempontjából egyaránt fontos, hogy honnan, és milyen minőségű élelmiszert szerzünk be. Talán mondanunk sem kell, hogy a Föld másik felén megtermelt és ideszállított zöldségek és gyümölcsök az öko-lista alján kullognak. Szemben az itthon is megtermő, frissen szedhető és minimális szállítást igénylő idény terményekkel. Júniusban az alábbiakat élvezhetjük!

Mi a baj az egzotikus zöldségekkel, gyümölcsökkel? Olvasd el korábbi cikkünket:
Mik a szezonális zöldségek májusban?

 

Milyen zöldségek és gyümölcsök teremnek júniusban?

Júniusban beköszönt a nyár, és nincs is ilyenkor jobb, mint az ízletes görögdinnye. De, várjunk csak egy percet! Ez a nyári ínyencség még korántsem terem ilyenkor a hazai földeken! Amit a zöldségesnél látunk, az valószínűleg import. Érdemes várni még pár hetet, és magyar görögdinnyét vásárolni. Ezzel nem csak a pénztárcánkat, de a környezetet is kíméljük.

Addig is, élvezzük a nyárelő csemegéit, mint a cseresznye és a meggy, valamit a málna és a kései eper. Ez utóbbiból ilyenkor már dzsemet, lekvárt is érdemes lehet készíteni, például a júniusban szezonális rebarbarával.

Zöldség fronton sem szenvedünk hiányt. Akinek kiskertje vagy balkonkertje van, és időben kezdte a palántázást, az már csemegézhet ezt-azt, például friss salátaféléket vagy rukkolát. Már kapható (melegházi) paradicsom és paprika, a hazai hagyma pedig épp kezd olyan lecsóba-való formát ölteni. Készíthetünk francia lecsót, avagy ratatouille-t cukkinivel, ami szintén éppen érik. Ezek mellett az újburgonya, a szárzeller, a fejessaláta és a káposzta zsenge és friss, de feltölthetjük vas raktárainkat mángolddal, spenóttal vagy sóskával is.

A bab, a zöldbab és a zöldborsó is termőre fordult. Ezek a hüvelyesek remek fehérjeforrások, akár főzelékben, akár zöldséglevesben készítjük el őket. Kevés finomabb étel van, mint a zsenge zöldborsóból, új sárgarépából, újkrumpliból és friss petrezselyemből főzött leves.

Kutyák szempontjából a júniusi ínyencségek közül egyértelműen a zsenge sárgarépa és cukkini, illetve a petrezselyem amiket érdemes lehet becsempészni az étrendbe. Ezeket akár nyersen, a szokásos ételre reszelve is adhatjuk, de sok kutyus magában is örömmel fogyasztja őket.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://gasztrohos.hu/alapanyagok; https://tudatosvasarlo.hu/idenynoveny-adatbazis/; Kép: Photo by Sarah Chai: https://www.pexels.com/photo/wicker-basket-with-ripe-fresh-vegetables-on-bench-7262884/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...