Saját KB bal
Saját KB jobb

Javítsd meg a kutyaruhákat!

Lassan már látjuk a tavaszt az alagút végén… Hamarosan eltehetjük a melegebb kutyaruhákat és kabátokat a szekrénybe. Ilyenkor van itt az ideje, hogy kimossuk, kitisztítsuk és ha szükséges, megjavítsuk a kutyaruhákat. Így amikor jönnek az első hűvös napok, szép állapotban újra viselésre készen vehetjük elő őket.

Miért fontos ez?

A kutyaruhák, akárcsak az emberi ruházat előállítása rengeteg környezeti erőforrást emészt fel. Ezért fontos, hogy lehetőség szerint ne „fogyóeszközként” tekintsünk ezekre a termékekre, hanem becsüljük meg őket – így nem végzik hulladékként és nem kell újat vennünk. Nem csak takarékosságból, de a környezet szempontjából is jól járunk, ha a kutyafelszereléseket is környezettudatosan kezeljük.

Mit tehetünk?

Először is, igyekezzünk jó minőségű darabokat venni. Ne dőljünk be az olcsó, pár dollárért az interneten rendelhető termékeknek, mert ezek nem csak hamar tönkre mehetnek, de az is kétséges, hogy milyen körülmények közül származnak. Vajon egy 1500 Ft-os kutyakabát megvarrásáért mennyi fizetést kapott az a varrónő, aki készítette? Tényleg betartották az összes munkaügyi és környezetvédelmi előírást a gyártás során? Kötve hiszem. A mi olcsó árunkért más fizeti meg az árat: a környezet és a kizsákmányolt munkaerő.

Kutyaruha fast fashion igenis létezik. Igyekezzünk tehát lehetőleg olyan kutyaruhákat beszerezni, amelyek kevesebb terhet rónak a környezetre és embertársainkra. Ezeket a minőségi darabokat pedig ne dobjuk ki csak azért, mert leszakadt egy gomb vagy patent, esetleg kiszakadt az anyag.

A japán filozófiában a törött, meghibásodott tárgyak sokszor értékesebbek, mint a tökéletesek – a használat igazolja ugyanis az értéküket. A kerámiákat például arannyal javítják, ez a kincugi, és a javított tárgy értéke jóval felülmúlja az eredetiét.

Tekinthetünk mi is így a javításra, vagy a környezetvédelem felé tett lépésként, esetleg remek kikapcsolódásként. A lényeg, hogy ne dobjuk ki, ami menthető.

Gyakorlati tanácsok kutyaruhák javításához

Először géppel vagy kézzel mossuk ki a kutyaruhákat, kabátokat – kövessük a címkén található útmutatót.

kutyaruhák megvarrása

 

Ha az anyag varrás mentén szakadt el (a varrás feslett fel, vagy közvetlenül a varrás mellett vált el az anyag), akkor a varrást követve varrjuk meg. Ehhez nem kell varrógép, elég egy tű és egy cérna – az sem baj, ha nem olyan a színe…

Ha az anyag nem varrás mentén szakadt el, akkor megvarrhatjuk a visszájáról, azonos színű cérnával – így nem fog látszani a javítás. Vagy – az anyag függvényében – használhatunk színes hímzőfonalat, amellyel feltűnő öltésekkel, vagy akár hímzéssel javíthatunk.

Az anyag szakadására, vagy sérülések elfedésére varrhatunk fel foltot vagy felvarrót is. Léteznek felvasalható foltok is, amiket bizonyos anyagokra vasalóval tudunk felvinni.

Gombok, patentok, cipzárak

Szerencsére ma már számos kutyaruha gyártó ad plusz gombot, patentot, kapcsot a ruhákhoz. Ezek jól jönnek, ha leszakad valamelyik záróelem. Akkor sem kell kétségbe esni, ha nincs ilyenünk – a rövidáru boltokban hihetetlenül széles a választék. Sok helyen a javítást is vállalják – például cipzár vagy patent cseréjét, de a gombok felvarrása otthon is gyerekjáték.

Anyagfáradás

Ha azt látjuk, hogy a kutyaruhák anyaga kezd elvékonyodni, akkor megelőzhetjük a szakadást, ha belülről egy plusz anyaggal erősítjük meg a vékonyodó anyagot. Érdemes azonos, vagy nagyon hasonló anyagot választani, mert így nem okoz gondot a kezelése. (Az anyagok máshogy reagálnak a nedvességre és a hőre, és ha az eredeti anyag mondjuk nyúlik, míg a másik összemegy, az a ruha eldeformálódását okozza.) A plusz anyagból szabjunk ki megfelelő méretű darabot majd sűrű öltésekkel – célszerű varrógéppel – illesszük az eredeti részre belülről.

Ilyen esetben is használhatunk foltot vagy felvarrót, ebben az esetben kívülről fedjük a vásott részt.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Képek: Photo by Suzy Hazelwood from Pexels; Photo by Thirdman from Pexels;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...