Saját KB bal
Saját KB jobb
Kindel Media fotója a Pexels oldaláról

Mérgezés miatt a teljes halállomány elpusztult a Városligeti-tóban

A budapesti Városligeti-tó teljes halállománya elpusztult mérgezés miatt.

FRISSÍTÉS: Az Index.hu-nak nyilatkozó szakértők szerint nem szándékos mérgezés okozta halpusztulást. A hivatalos laboreredményekre azonban jövő hét közepéig várni kell (2022.04.09.)

A Városligeti-tóba egyelőre tisztázatlan körülmények között olyan mérgező anyag került, mely a teljes halállomány pusztulását okozta. Hogy milyen méreganyag és milyen módon került a tóba, még nem lehet tudni. Az Euronews hivatalos szervektől kért információt, de egyelőre még vizsgálják, mi áll a háttérben.

Kutyasétáltatók jeleztek először

A Városligetben kutyát sétáltató gazdik kezdték el először megosztani közösségi felületeiken, hogy a tóból folyamatosan emelik ki a haltetemeket. Egyikük azt is megtudta a helyszínen dolgozó szakemberektől, hogy mérgezés történt. A kutyások körében egy kisebb riadólánc indult el, hiszen a víz mérgezése a kutyákra is veszélyes lehet. Érdemes a környéken tehát pórázon tartani a kutyákat és nem engedni őket a víz közelébe. A mérgezés okának kivizsgálása akár napokig is eltarthat.

Két tó halállománya veszett oda

A szemtanúk és az Euronews információ szerint az összes hal elpusztult a tóban. Különösen rossz hír ez azért, mert pár nappal ezelőtt telepítették át a margitszigeti japánkert halait a városligeti tóba. A mérgezés során ezek a halak is életüket vesztették. Az áttelepítés több napot vett igénybe, az aranyhalakat egyesével kellett kifogni a tóból.

Az áttelepítés azért történt, mert a margitszigeti japánkert tórendszerét le kellett engedni egy alapos tisztítás idejére. A lakóit pedig átvitték a városligeti tóba, ahol az eddig tisztázatlan mérgezés történt. Az már biztos, hogy ismeretlen eredetű és összetételű vegyszer került a tóba, mely súlyos és végzetes pusztítást okozott.

Néhány teknős túlélte

A tóban lakó néhány teknős túlélte a mérgezést, de az állapotukról nem lehet tudni semmit. Elképzelhető, hogy valóban megmaradnak, de sajnos a mérgezés mértékétől függően ők is elpusztulhatnak. A tó körül nemcsak a kutyákkal kell óvatosan közlekedni, de a gyerekeket is érdemes távol tartani a környéktől.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Euronews 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...