Kutya pórázon

Kutya a festészetben rovatunkban a futurizmus egyik képviselőjének, Giacomo Balla olasz festőnek a „Kutya pórázon” című képét mutatjuk be.

Giacomo Balla (1871-1958) olasz festő, a futurizmus képviselője.  Húsz éves korában kezdett el érdeklődni a festészet iránt. Újságrajzolással, portréfestéssel foglalkozott főként, majd egyre több kiállításon vett részt festményeivel. Párizsban ismerkedett meg a divizionista festési móddal és a kubizmussal. Majd Rómában csatlakozott a futurista festők csoportjához. Futurista bútorokat tervezett, és futurista stílusú képeket festett.


Giacomo Balla

1912-ben mutatta be a Kutya pórázon című olaj, vászonképét (eredeti címe:  „A pórázon sétáltatott kutya dinamizmusa”), mely nagy siker lett a közönség körében, és a futurizmus egyik ikonikus képévé vált.  Bár a kép témája hétköznapi: egy gazdája oldalán sétáló tacskót ábrázol, de a képi világ, az ábrázolásmód egyedisége (főleg 1912-ben) megkérdőjelezhetetlen. Jelenleg a Conger Goddyear gyűjteményben, New Yorkban található a kép.


Giacomo Balla: Kutya pórázon


Sziládi-Kovács Hajni

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Képek forrása: galeriarusso.com, verslista.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...