Saját KB bal
Saját KB jobb

A Kennel Club végre lépést tett az egészségesebb francia bulldog sztenderd irányába

Az Egyesült Királyságban a legnagyobb presztízsű ebtenyésztőket tömörítő szervezet a Kennel Club. Az általuk szervezett versenyeken, szemléken hozott ítéletek komolyan befolyásolják az egyes fajták tenyésztésének irányát.

Az évtizedek alatt éppen ezért számos bírálat érte a Kennel Clubot és a hasonló szervezeteket, mivel egyesek szerint csak a küllemet helyezik a tenyésztés fókuszába. Ezek a trendek vezettek a „potykahátú” németjuhászokhoz, a virsliszerűen megnyúlt tacskókhoz és a plüssmacis welsh corgikhoz. Ez utóbbiakról már senki sem hinné, hogy valaha vaddisznókat hajottak a vadászatokon. Egy „divatos” tacskónak pedig komoly nehézségeket okoz akár pár lécsőfok is. Nem beszélve arról, hogy sajnos sokan bénulnak le közülük a túl hosszúra nyújtott gerincük miatt.

A legsúlyosabb egészségügyi problémák egyike azonban a lapos orrú fajtákat érinti. Esetükben a minél laposabb, minél ráncosabb orr iránti igény odáig vezetett, hogy sok kutya orra egyszerűen annyira lapos, hogy képtelenek normálisan lélegezni. A divatos, cuki, lapos nózijú francia bulldogok sorra kötnek ki az állatorvosoknál egy laza játék vagy kergetőzés után. Nem beszélve arról, hogy egy meleg nap akár az életükbe is kerülhet. Igen, ennyire súlyos a helyzet.

Ez persze nem csak a Kennel Club és a tenyésztők problémája. A szaporítók, akikre semmilyen szabályozás nem vonatkozik, azok, akik legnagyobb mennyiségben szolgálják ki a piaci igényt. Az, hogy egész életükben egészségügyi problémákkal küszködő, a gazdiknak súlyos szívfájdalmat és jelentős költségeket okozó betegséggel élő kutyák születnek az ő hibájuk is. Talán a leginkább azonban azok a felelőtlen emberek a hibásak, akik eltartják ezt az egész rendszert, és/vagy tájékozatlanságuk, vagy egyszerűen önzőségük miatt ilyen kiskutyákat vásárolnak.

Fontos lépés azonban a Kennel Club döntése. Hiszen végre egy hivatalos, a kutyatenyésztés iránt elkötelezett szervezet állt ki amellett, hogy az egészség fontosabb, mint a küllem. Bár a megszülető kiskutyák csak egy kis része származik a Kennel Club tenyésztő tagjaitól, mégis van okunk a bizakodásra, hogy ez csak egy első lépés a változás felé. Reméljük, hogy beépül a köztudatba, és egyre több emberhez jut el az üzenet: az egészség fontosabb, mint a küllem.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://iheartdogs.com/kennel-club-officials-no-longer-support-flat-faced-frenchie-breeding/; Kép: Photo by 준섭 윤 from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...