Saját KB bal
Saját KB jobb

Ashwagandha, avagy álombogyó – adható a kutyának?

Az ashwagandha (Withania somnifera) magyarul: álombogyó az ájurvédikus gyógyászat csodagyereke. Rendkívül sokoldalú felhasználási lehetőségei vannak, az immunrendszer erősítésén át a daganatos megbetegedések kezeléséig, a vércukorszint csökkentésétől, a depresszió és a szorongás enyhítéséig. Több mint tíz különféle területen kutatják a hatékonyságát, melyet a több ezer éves alkalmazásból eredő tapasztalatok indokolnak.

A jó hír, hogy a burgonyafélék családjába tartozó álombogyó fogyasztása nem csak az emberek számára előnyös.

Az álombogyó termése – Fotó: Roger Culos, wikipedia

Kutyák esetében a hosszú távú alkalmazása biztonságos, állatorvossal együttműködve bátran adható gyulladások, bakteriális fertőzések és hasmenés, valamint legyengült szervezet támogatása során. Magas vastartalma miatt vérszegénység esetén is adható. Kutatások bizonyítják antibakteriális és antifungális hatását. Ezenkívül vízhajtó és nyugtató tulajdonságait is (állatkísérletes adatok). Klinikai vizsgálatok általános fájdalomcsillapító hatását is vizsgálták.

A legnagyobb érdeklődést mindezek mellett talán a tumorsejtek növekedését csökkentő hatása övezi.

„A kivonatról kimutatták, hogy elősegíti a rákos sejtek – különösen az emlő-, tüdő-, gyomor- és vastagbélrákos sejtek – burjánzásának gátlását, amelyek a világ egyik legfontosabb rák típusai. Úgy gondolják, hogy az álombogyó elsősorban immunerősítő és antioxidáns képességei révén akadályozza meg a rákos sejtek növekedését.” – Palliyaguru, Dushani L., Thomas W. – 2016.

Ezek a szabad aminosavak, a glicin, a valin, a tirozin, a prolin és az alanin, segítik a sejtek megújulását, és elpusztítják az öregedésért felelős szabadgyököket. Az érzelmi, fizikai és kémia stressz hatásait csökkentő tulajdonságaival együtt ez jelentős lehet az agyi degeneratív betegségek, mint a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-kór, illetve a kutya demencia kezelésében.

Mivel az elmúlt évtizedekben kutyáinkat is egyre nagyobb számban érintik rákos megbetegedések, ezért fontos eredményről beszélünk, amely reményt nyújthat a gazdik számára. Az álombogyó erősíti az immunrendszert, és egyes tanulmányok szerint növeli a fehérvérsejtek számát. Ezzel csökkenti az immunrendszert károsító rákellenes kezelések (kemoterápia) mellékhatásait is.


Minden természetes kivonat, gyógykészítmény adása előtt kérjük ki az állatorvos tanácsát az alkalmazás módja és az adagolás tekintetében. Fokozottan figyeljünk a vásárlásnál! Csak megbízható, igazolt hatóanyagtartalommal rendelkező és kifejezetten kutyák számára szánt terméket vásároljunk.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81lombogy%C3%B3; https://www.veterinarians.org/ashwagandha-for-dogs/; http://www.holistic-pet-care.com/blog/98697-why-is-ashwagandha-so-great-for-pets; Kép: Készítette: Roger Culos – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22724466; Photo by Kateryna Babaieva from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...