Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Harshil Gudka on Unsplash

Sorra pusztulnak szomjan a zsiráfok a kenyai szárazságban

Friss jelentések szerint komoly problémát okoz az óriási aszály Kenyában, több szomjan halt zsiráf tetemét is megtalálták a területen.

A Sabuli vadrezervátumban készült légi felvételeken vették észre először a területet figyelő szakemberek, hogy az aszály már most komoly pusztítást végzett a területen. A felvételeken ugyanis szomjan pusztult zsiráfok teteme látható. A fotón jól látszik, hogy a hat zsiráf egy falu közelében halt meg, egymás mellett fekszenek a kiszáradt földön. A sokkoló képet Ed Ram fotóriporter készítette, aki folyamatosan dokumentálja az embereket és állatokat egyaránt sújtó komoly szárazság következményeit Kenyában.

Beleragadtak a sárba

A megfigyelők azt feltételezik, hogy a zsiráfok valószínűleg beleragadhattak a sárba, miközben egy közeli majdnem kiszáradt víztároló felé tartottak, hogy végre ihassanak. A tárolóban azonban nem volt már víz, a zsiráfoknak pedig nem maradt erejük kikecmeregni a sárból. Az állatok tetemét a falu külterületére szállították, nehogy megfertőzzék a tárolót.  Egyes becslések szerint a rendkívüli aszály akár 4000 zsiráf életébe is kerülhet. A szomjazó állatok helyzetét az is rontja, hogy a folyóvizek mentén folytatott földművelés elzárja az állatokat az itatóktól.

2,1 millió kenyai éhezik

Kenyában azonban nemcsak az állatok szomjaznak és halnak meg az aszály miatt. Becslések szerint 2,1 millió kenyainak kell szembenéznie az éhezéssel. Az ENSZ közleménye szerint összesen 2,9 millió embernek lenne szüksége azonnal humanitárius segítségre. Kenya egyes térségeiben évtizedek óta nem tapasztaltak ilyen mértékű aszályt, a csapadék mennyisége messze alulmúlja az elmúlt évtized adatait. A vízforrások kiszáradtak, a családoknak folyamatosan vándorolniuk kell újabb és újabb vízlelő helyeket keresve. Ez pedig a közösségek között is feszültséget okoz.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI, TheGuardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...