Saját KB bal
Saját KB jobb

A francia bulldog 10 éve a legnépszerűbb kutyafajta itthon

Hazánkban a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetségén keresztül zajlik minden kutya törzskönyvezése, az ő összesítésükből derült most ki a legnépszerűbb kutyafajták listája itthon. Azt is láthatjuk, hogy a nyertes fajta már 10 éve is az első helyen állt.

 

A divany.hu-n megjelent írásból derül ki, hogy hogyan alakultak a tavalyi évben a hazánkban született ebek törzskönyvezési adatai. Természetesen a statisztika csak a hivatalosan nyilvántartott, szintén törzskönyvvel és tenyész engedéllyel rendelkező szülők leszármazottait tartalmazza, a szaporítók tevékenységéről szinte semmilyen adat nem létezik. Az azonban biztos, hogyha egy fajta hivatalosan népszerű, akkor az a szaporítóknál is ugyanolyan arányban lesz elérhető, csak sokkal rosszabb „minőségben”.

A divany.hu információi szerint 2017-ben a francia bulldogból törzskönyvezték a legtöbbet Magyarországon. A második legnépszerűbb fajta a magyar vizsla, míg a dobogó harmadik fokát a német juhászkutya foglalja el. Minden országnak más és más a népszerűségi listája, vannak töretlenül népszerű fajták, és vannak olyan szereplők, amely csak egy-egy régióban örvendenek népszerűségnek.

A MEOESZ-adatai alapján a legnépszerűbb fajták listája 2017-ben Magyarországon

1. francia bulldog

2. rövid szőrű magyar vizsla

3. német juhászkutya4

4. bulldog

5. border collie

6. cane corso

7. amerikai staffordshire terrier

8. szálkás szőrű tacskó

9. puli

10. bichon havanais

A francia bulldog mindent megtestesít, amit egy mai modern dolgozó ember keres: kitűnően működik városban, kistestű, és jól tanítható. Azonban más országokban már nem ilyen pozitív a fajta megítélése, sőt, van, ahol tenyésztési szigorításokat is terveznek: a francia bulldog ugyanis azon nyomott orrú fajták közé tartozik, amelynél a külsődleges fajtajelleg hosszútávon már akár egészségkárosító hatással is lehet az ebekre nézve. Erről bővebben itt olvashatsz.

A divany.hu közölte a 2007-es toplistát is. A francia bulldog már akkor is az első volt, a német juhászkutya a második, míg a yorkshire terrier volt a harmadik. Ezt követte az angol bulldog, 5. volt akkor még a rövid szőrű magyar vizsla, 6. az amerikai staffordshire terrier, 7. a mopsz, 8. a westie (west highland white terrier), 9. a bichon havanais és 10. a golden retriever.

Az Egyesült Államokban a labradort több éve nem lehet letaszítani a trónról

Az American Kennel Club adatai szerint az Egyesült Államokban a labrador évek óta letaszíthatatlan, és a top 3 sorrend is legalább 5 éve változatlan: második a német juhászkutya, harmadik pedig a golden retriever. Ott a francia bulldog csak a negyedik helyen áll, de népszerűségének növekedése ott is érzékelhető, hiszen 2013-ban még csak a tizenegyedik volt, 2016-ban pedig már a hatodik.

Nagy Britanniában a kettő keveréke érvényesült: a labrador nem kevesebb, mint 27 évig vezette a népszerűségi listát, de 2018 elejére úgy néz ki, a francia bulldog ott is az élre tört.

 

Ezeket is érdekesnek találhatod:

Hány kutyára van szükség egy villanykörte kicseréléséhez

Nem agarad van? Akkor is kipróbálhatod az agárpályát!

Miért is olyan drága egy törzskönyves kölyökkutya?

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: divany.hu

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...