Saját KB bal
Saját KB jobb
Pixabay

Az áttelelő fehér gólyákat nem kell etetni vagy meleg helyre vinni

A hazánkban áttelelő fehér gólyák semmilyen emberi segítségre nem szorulnak, nem kell őket befogni és etetni.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hívta fel rá a figyelmet egy közleményben, hogy  évek óta rendszeresen telelnek át hazánkban fehér gólyák, melyeket az emberek hajlamosak befogni, etetni, meleg helyre vinni. Azt gondolnánk ugyanis, hogy ezek a gólyák valamilyen egészségügyi ok miatt nem indultak el délre, itthon viszont elpusztulnak a hidegben. Ez azonban nem így van.

Az MME megfigyelései szerint ezek a madarak a természetes alkalmazkodási viselkedés részeként maradnak itthon, nem pedig azért, mert nem képesek a vonulásra. Ez valószínűleg egy evolúciós stratégia, mely megfigyelhető az állatvilágban. Egy fajon belül néhány egyed eltér a megszokott viselkedéstől.  Ha a körülmények kedvezőtlenek számukra, akkor elpusztulnak, de ha változik a környezet és sikerül túlélniük, akkor utódaiknak már ezt a viselkedési formát adják át.

A vonuló madarak tették élhetővé Európát

Az MME arra is emlékeztet, hogy ezeknek az eltérő stratégiáknak bizony sokat köszönhet az emberiség.  Az afrikai madárfajok északra látogató és életben maradt egyedei tették lehetővé ugyanis, hogy Európa élhető területei benépesedjenek.  Ennek köszönhető az is, hogy a mai fészkelőmadár-állományának jelentős része, így a fehér gólya is, még mindig olyan afrikai fajnak tekinthető, amely csak költeni jár hozzánk.

Mérlegelnek

Azok a gólyák, akik nem indulnak el délre a társaikkal együtt, valószínűleg mérlegelnek, és kevésbé érzik kockázatosnak az áttelelést, mint az akár 20 ezer kilométeres vonulást.  De vajon mivel táplálkoznak az alapvetően rovarokon élő gólyák? Általában olyan kisemlősökkel, melyek nem alszanak téli álmot. Egereken, pockokon élnek, akik a szántókon és mezőkön lelhetők fel.

Honnan tudhatjuk, hogy egy gólya nem szorul segítségre?

Amikor télen egy szántóföldön vagy egy beltéri füves területen látunk sétálni egy gólyát, azonnal az jut eszünkbe, hogy valami baja van, de ez korántsem biztos. Az állapotát legegyszerűbben és legbiztosabban úgy ellenőrizhetjük, hogy megnézzük a röpképességét. Induljunk el a madár felé, ez normális esetben felrepülésre fogja késztetni. Ha tud repülni, akkor nem szorul segítségre, minden rendben van vele. Ha télen háztetőn vagy kéményen látunk gólyát, az is azt jelenti, hogy tud repülni, tehát nem kell megmenteni semmitől.

A klímaváltozás miatt egyre több lesz az olyan fehér gólya, aki sikeresen áttelel hazánkban.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MME

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...