Saját KB bal
Saját KB jobb
Soumadeep Das fotója a Pexels oldaláról

Rengeteg gólyát pusztítanak el az elektromos távvezetékek

Minden évben több száz madár halálát okozzák az elektromos távvezetékek. A védelemről már van megállapodás, de az eredmény még nem igazán látszik.

A Kiskunsági Nemzeti Park  közlése szerint területükön tavaly 298 madár szenvedett halálos áramütést elektromos távvezeték miatt, ebből 41 fehér gólya. 2018-ban 293 madár halt meg áramütéstől, ebből 94 volt fehér gólya.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület legutóbbi, 2018-as összesítésében 788 áramütéstől elpusztult madár, köztük 246 fehér gólya szerepel.

Fokozottan védett fajok veszélyben

A madarakat a középfeszültségű elektromos légvezetékek veszélyeztetik leginkább, ezeken érheti őket halálos áramütés. Az áldozatok többsége olyan gyakori fajokhoz tartozik mint például az egerészölyv, a vörös vércse, a vetési varjú vagy a seregély. Az ő haláluk is borzasztó veszteség, de az igazi tragédia a fokozottan védett fajok halála, akiknek egyedszáma az áramütések nélkül is drasztikusan csökken. A fehér gólya, a rétisas és a parlagi sas is ezek közé tartozik.

Akadálymentes Égbolt megállapodás

Az akkori Környezetvédelmi Minisztérium koordinálásával az áramszolgáltatók bevonásával 2008-ban készült el az Akadálymentes Égbolt megállapodás, melyet 2018-ban 10 évre meghosszabbítottak. Ez idő alatt több beruházás is zajlott az országban, összesen 3446 kilométer hosszú vezetékszakaszon történt meg az oszlopfejek szigetelése, 120 kilométer hosszú légkábelt cseréltek földkábelre, és 2724 láthatóság-növelő eszközt helyeztek ki az ütközéses balesetek csökkentése érdekében.  Az állatvédők és madármentők szerint azonban ez csepp a tengerben.  Az egyik legnagyobb áramszolgáltató csupán a vállalt kötelezettségének 10-15 százalékát teljesítette.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közlése szerint a fehér gólyák állománya az elmúlt 5 évben 25 százalékkal csökkent hazánkban.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: agraragazat.hu, mme.hu,

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...