Saját KB bal
Saját KB jobb

Karácsonyi tanácsok kutyásoknak

A Karácsony a szeretet, a megbékélés, és sokunk számára a várva várt év végi pihenés ideje. A karácsonyi időszakban ezzel együtt több időt tudunk kedvenceinkkel is együtt tölteni. Végre jut időnk egész nap velük lenni és kikapcsolódni. Az alábbiakban pár olyan jó tanácsot gyűjtöttünk össze, melyek segítségével a közös idő gondtalan és felhőtlen lehet.

Ha ez az első kutyás karácsonyunk, esetleg éppen az ünnepi időszakban érkezik hozzánk új családtag, érdemes lehet nem csak az ajándéklistát, de a kutyával kapcsolatos teendők listáját is megírnunk. Ez segít, hogy mindent észben tarthassunk és a szabadnapok tényleg a pihenésről szólhassanak.

Érdemes már pár héttel korábban beszerezni:

  • elegendő eledel az ünnepi időszak végéig
  • gyógyszerek, táplálék kiegészítők
  • külső élősködők elleni készítmények

Miért fontos ez?

Egyrészt azért, hogy ne kelljen ezzel tölteni a pihenésre szánt időt. Másrészt pedig, mert ezek hiánya bizony kellemetlen lehet. Különösen igaz ez, ha kutyánk speciális étrendet követ, illetve gyógyszert szed.

Tipp: ellenőrizzük a külső élősködők elleni készítmények hatóidejét. Ha az ünnepi időszakban jár le, gondoskodjunk a pótlásáról. Fordítsunk külön figyelmet a szívférgesség elleni készítményekre, hiszen ezeknél a folyamatos adagolás kiemelten fontos.

A karácsonyi menü

Annak érdekében, hogy a karácsonyi időszakban az állatorvosi vizit ne szerepeljen a programban, érdemes fokozottan ügyelni arra, hogy kedvencünk ne lakmározhasson túl sokat az ünnepi asztalról, mivel ez gyomorrontáshoz és más súlyosabb problémákhoz is vezethet.

Elsősorban a mérgező ételekkel vigyázzunk! Különösen figyeljünk a xilitre (nyírfacukor, xilitol), amely egy édesítőszerként használt cukoralkohol, és rendkívül mérgező a kutyáknak. Fontos, hogy még a legkisebb mennyiségben se juthasson hozzá a kutyánk xilit tartalmú édességhez! A karácsonyi szaloncukor például különösen veszélyes lehet, hiszen ehhez kutyánk könnyen hozzáfér.

Tipp: lehetőleg ne vegyünk xilitet vagy xilit tartalmú termékeket. Ha ajándékba édességet, süteményt kapunk, ellenőrizzük. Ha tartalmaz nyírfacukrot, gondosan zárjuk el. Vendégségben, ha kutyánk is velünk tart, szintén legyünk óvatosak. Tragédiába torkollhat az ünnep, ha erre nem figyelünk!

Karácsonyi programok

Igyekezzünk kihasználni minden lehetőséget kedvencünkkel a közös, tartalmas időtöltésre. A készülődésben, rohanásban szánjunk időt a sétára, játékra. Ez nem csak a kutyánknak jó, de minket is kikapcsol és feltölt energiával, a testmozgás pedig oldja a stresszt. Szervezzünk olyan programokat, amiken kutyánk is örömmel vesz részt, például erdei sétát, kirándulást vagy épp közös bandázást a négylábú barátokkal.


Támogatott tartalom (X.) EM-HU-21-0052; Kép: Photo by Elina Fairytale from Pexels;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...