Saját KB bal
Saját KB jobb

Vadlúd LIVE – új kamerákat szereltek fel a tatai Öreg-tavon

Az idei járványhelyzetre való tekintettel a XX. Tatai Vadlúd Sokadalom helyszíni programjait, vezetett túráit törölték, ez azonban nem állhat a hobbi madarászok és a vadludak rajongóinak útjába.

A Vizek Városának is nevezett Tatán idén november 23-án új, az eddigieknél is jobb felvételeket készítő webkamerákat állítottak üzembe a tatai Öreg-tavon.

A kamerák segítségével otthonról, a fotelből figyelhetjük meg a vadludak nyüzsgését, bepillantást nyerhetünk az életmódjukba – és a szemfülesek még nyerhetnek is.

Fotelmadarászat

A Vadlúd Sokadalom szervezői Karácsonyig tartó játékukban várják a legizgalmasabb megfigyelésekről, ritka madarakról vagy éppen különleges élethelyzetekről szóló beszámolókat. A játékban résztvevőknek nincs más dolguk, mint nézni az élő webkamerás közvetítést, és képernyőfotót készíteni a különleges pillanatokról. A játék kiírását és a beküldési címet az alábbi linken találjátok.

A vadludak hazánkban

vadlúdAz eurázsiai vadludak vonuló madarak. Az északi tundrákon töltött nyár után minden ősszel megérkeznek hozzánk, és tavaszig hazánk tavain telelnek. Látványos, szabályos V-alakban repülnek; jellegzetes, gágogó hangjukat – a kijárási korlátozások miatt – csendesebb estéken a városokban is hallhatja a figyelmes megfigyelő.

A Kárpát-medencébe érkező, és itt telelő vadludak száma meghaladja a 300 ezret. A madarak 18 kiemelt vizes területen gyűlnek össze, melyek közül az egyik kedvencük a tatai Öreg-tó, ahol egy-egy éjszaka akár 40-50 ezer madár is pihenhet.

Tata vezetése és lakossága tekintettel van az itt telelő vendégekre. Évek óta tűzijátékmentessé tették a Szilveszteri ünneplést, amely döntést persze nem csak a madarak, de a kutyások is üdvözöltek.

A tavon megfigyelhető többek között a nyári lúd, a nagy és a kis lilik, a vetési, az örvös és a vörösnyakú lúd is. A ludak addig maradnak, amíg az időjárás engedi: ha keményre fordul a tél, továbbvonulnak dél felé. Addig azonban gyönyörködhetünk reggeli és esti csapatos szárnyra kelésükben, azaz a kihúzásban és a behúzásban.

A megfigyelésre leginkább ajánlott időpontok: napkeltétől reggel 9 óráig, illetve délután 3 órától napnyugtáig.


Forrás: http://vadludsokadalom.hu/elindultak-webkameraink-es-fotelmadarasz-jatekunk/; https://www.turistamagazin.hu/hir/elindultak-a-tatai-to-partjan-elhelyezett-webkamerak;
Videó: Vadlúd Sokadalom
Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...