Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Madeline Bowen on Unsplash

Saját ügyvédjük lehet a bántalmazott állatoknak New Jersey-ben

Egy új törvényjavaslat lehetővé tenné, hogy állatkínzási ügyekben a háziállatoknak saját ügyvédjük legyen.

A törvényjavaslat azt szeretné elérni New Jersey-ben, hogy azoknak az állatoknak, akik bármilyen bántalmazást vagy állatkínzást szenvedtek el, lehessen saját jogi képviselőjük, ügyvédjük. Az új törvény lehetővé tenné a bírák számára, hogy az állatkínzás áldozatainak is kinevezzenek védőügyvédet, aki kizárólag csak az állat érdekeit és jogait képviseli a bíróságon.

Az elkövetőre fókuszálnak

Az Egyesült Államokban is egyre súlyosabban büntetik az állatkínzást és egyre szigorúbbak az állatvédelmi törvények.  Az állatokat, az áldozatokat  konkrétan azonban senki nem képviseli a tárgyalás során. Amennyiben az elkövetőt sikerül a vádlottak padjára állítani, a per a bűnösség bizonyítására és egy megfelelő ítélet meghozatalára fókuszál. Az áldozat jólétéről azonban valahogy megfeledkeznek, bizonyítékként tartják őket számon, melynek köszönhetően hónapokig vagy akár évekig is menhelyeken élnek. Az ügy lezárásáig ugyanis legtöbb esetben nem adhatók örökbe, ezek a tárgyalások pedig akár évekig is elhúzódhatnak.

Bírósági állatvédelmi program

A megoldást már elkezdték kidolgozni a Courtroom Animal Advocate Program (CAAP) (Bírósági állatvédelmi program) keretén belül.  Ez a program lehetővé teszi önkéntes ügyvédeknek  vagy végzős joghallgatóknak, hogy képviseljék a bántalmazott állat érdekeit a bíróságon, mintegy összekötő szerepet töltsenek be a bíróság és az áldozat között. Ez a program már két másik államban, Connecticutban és Maine-ben is működik.  Az állat ügyvédje egy tárgyalás során tájékoztatja a bíróságot tartási körülményeiről, egészségi állapotáról és elsősorban arra fókuszál, hogy megakadályozza, hogy éveken át egy menhelyen sínylődjön védence.

A törvényjavaslat már csak a közgyűlés szavazataira vár, a szenátus ugyanis már egyhangúlag elfogadta.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: animalrescuesite , aldf.org

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...