Saját KB bal
Saját KB jobb

A szobatiszta tehenek jelenthetik a megoldást a klímaváltozásra?

Ha a kutyánk szobatiszta, az rengeteg gondtól kímél meg minket. Bár náluk ez szinte alapvető képesség, amelyre rendkívüli hangsúlyt fektetünk, még a velünk egy háztartásban élő többi állattól sem feltétlenül várjuk el, hogy egy kijelölt helyen végezze a dolgát. Az pedig talán a legvadabb álmainkban sem jutna eszünkbe, hogy szobatisztaságra neveljünk egy tehenet. Vagy akár az összeset. Pedig úgy tűnik, hogy ez segíthetne a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Legalábbis, egy a Current Biology folyóiratban megjelent tanulmány szerint.

A kutatást az új-zélandi Aucklandi Egyetem és a németországi Friedrich Loeffler Institute és a Research Institute for Farm Animal Biology (haszonállatokkal foglalkozó kutatóintézet) publikálta. A kutatók arra jöttek rá, hogy a tehenek megtaníthatók arra, hogy az erre kijelölt tehén toalettekben végezzék a dolgukat. Így elkerülhető, hogy a legeltetés során a székletükben és vizeletükben felhalmozódott méreganyagok a talajba jutva szennyezzék azt. Ily módon csökkenthető a környezeti terhelés.

A mezőgazdaság, ezen belül pedig az haszonállat-tartás az egyik legnagyobb veszély az éghajlatváltozás szempontjából.

Nem csak a talajszennyezés és a szarvasmarhákkal gyakran összefüggésbe hozott metán-kibocsátás, hanem a vizeletben található ammónia is káros. Ez utóbbi nem közvetlenül, hanem a talajba jutva és ott dinitrogén-oxiddá alakulva a metán és a széd-dioxid után a harmadik legszennyezőbb üvegházhatású gáz.

A kutatók a szobatiszta tehenek projektbe azzal a céllal vágtak bele, hogy meggyőződjenek róla, hogy a szarvasmarhák megtaníthatók arra, hogy a legelő vagy istálló helyett egy meghatározott helyen ürítsenek. Ez a hely pedig a tehén WC, azaz a Moo Loo.

A kísérletben 16 borjú vett részt, akik közül 15 nap alatt 11-en ügyesen megtanulták, hogy a kijelölt Moo Loo-ba végezzék a dolgukat. A szobatiszta borjakat jutalmazással és büntetéssel vezették a helyes irányba. Az eredmény tükrében a kutatók szerint pár év múlva hatalmas igény lesz a Moo Loo-hoz hasonló berendezésekre.

A kutatást végző egyik tudós elmondta, hogy a „tehenek rendkívül intelligens állatok, könnyen és gyorsan tanulnak és együttműködők”.

Arról már kevésbé szólnak, hogy ezeket a már kisborjú korban szobatiszta állatokat később ugyanúgy levágják majd, hogy húsként elfogyaszthassuk őket.

Holott, ha nem kellene ennyi tehenet tartani a hús- és tejiparban, kapásból csökkenne az üvegházhatású gázok kibocsátása, ahogy az erdőterületek legelővé alakítása is. Ha elvárjuk egy állattól, hogy intelligens, tanítható és szobatiszta legyen – azaz, nagyjából az egyetlen szabad döntésétől is megfosztjuk, nem lenne fair, ha inkább az őt megillető tisztelettel bánnánk vele?

Anyjától elválasztott borjú nevelkedik egy zárt ketrecben, ahol mozgásszegény életet él. A cél, hogy a húsa puha és zsenge maradjon amíg a tányérra kerül

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.treehugger.com/potty-train-cows-climate-change-study-5201931; Kép: Photo by cottonbro from Pexels, Photo by Frank Grün from Pexels;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...