Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Matt Chesin on Unsplash

Terápiás kutya támogatja a tűzoltók mentális egészségét

Egy amerikai tűzoltóállomáson állandó munkatársként dolgozik Remmey, a terápiás kutya.

A Colorado Firehouse vezetői egy szokatlan új módszert vezettek be a tűzoltók lelki egészségének proaktív megőrzésének érdekében. Egy főállású terápiás kutya, Remmey teljesít szolgálatot a tűzoltók között és nyújt megnyugvást és enyhülést az olykor nehéz pillanatokat átélő tűzoltók számára.

Komolyan veszik a tűzoltók mentális egészségét

Reed Norwood, az állomás kapitánya már többször is nyilatkozott különböző tévécsatornáknak, hiszen még az USA-ban is ritka, hogy egy tűzoltó állomáson terápiás kutya dolgozzon. Norwood elmondta, hogy nagyon komolyan veszik a kollegáik mentális egészségét és annak megőrzését. Véleménye szerint Remmey nagyon fontos szerepet játszik ebben, más módszerrel nem is lehetne helyettesíteni a „munkáját”.

Csak tavaly több mint 35 000 hívást kaptak a kollégák, az egyes esetek során felgyűlt stressz és feszültség pedig idővel összeadódik, ha nem vezetik le valahogy. Az olyan nehéz helyzeteket, ahol emberéleteket követel egy-egy tragédia, még egy sokat látott tűzoltó is nehezen dolgozza fel. Ezzel a problémával azonban egy ideig senki nem foglalkozott, sőt! A szolgálatot teljesítő tűzoltók, katonák, rendőrök körében is kínos és „ciki” volt egyáltalán beszélni is arról, hogy valaki mentális problémákkal küzd. Szerencsére ma már más a helyzet és az ilyen és hasonló „macsó” szakmákban is elsődlegessé vált a hivatásukat teljesítők lelki egyensúlyának, mentális egészségének megőrzése. Ebben pedig egy terápiás kutya óriási segítség.

Remmey családtag

A gyönyörű ír szetter szó szerint is családtag, hiszen az állomásvezető kutyája. Ma már azonban nem csak ő teljesít szolgálatot a tűzoltóknál, hanem egy másik, vizsgázott terápiás kutya is. Ők egész nap a tűzoltók mellett vannak, várják őket vissza az állomásra egy-egy eset után. Semmi mást nem tesznek, csak leülnek melléjük és hagyják, hogy simogassák őket. A kutyák nyugalma, bundájuk puhasága és meleg azonnal oldja a szorongást és segíti a megnyugvást.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...