Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Skyler Ewing from Pexels

Kamerákkal figyelik a vadmacskákat a Pilisben és a Budai-hegyekben

Több helyszínen is figyelik szakemberek a vadmacskákat. Azok mozgását, viselkedését és a populáció állapotát elemzik kamerafelvételek segítségével.

A Pilisben, a Visegrádi-hegységben és a Budai-hegyekben élő vadmacskákat kiemelt figyelem kíséri a hetekben. A populáció nagyságát és a hibridizáció mértékét a Vadmacska Fajmegőrzési Program részeként kutatják. Az első feladat a vadmacskák jelenlétének igazolása, majd a genetikai vizsgálatokhoz szükséges minták begyűjtése.

A rejtőzködő vadmacska

A vadmacska (Felis silvestris) rejtőzködő életet él. Európában, Ázsiában és Afrikában is jelen van, a Kárpát-medencében és a hazai erdőkben az európai vadmacska alfaj (Felis silvestris silvestris) található meg.  A kisragadozó a korábban már ismert előfordulási helyeken túl felbukkant a főváros környéki, leglátogatottabb erdőkben is, ezért a program kiemelt figyelmet fordít a Pilisi Parkerdő területén élő vadmacska-populáció élőhelyeinek, szaporodási feltételeinek és génállományának részletes vizsgálatára és monitorozására.

Vadmacska Fajmegőrzési Program

A vadmacska-állományt és annak nagyságát 1987-ben már az egész országra kiterjedően vizsgálták. Az akkori eredményekhez képest csökkenés mutatható ki elterjedésükben és számukban is. Ennek ellenére a Budai-hegység erdeiben is felbukkantak az utóbbi időben. A Budakeszi Vadaspark, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. 2021 márciusában kötött együttműködési megállapodásának köszönhetően vette kezdetét a Vadmacska Fajmegőrzési Program.

A partnerség célja a főváros közelében, a Pilisben, a Budai-hegyekben és Visegrádi-hegységben élő, genetikailag tisztavérű vadmacskák és a hibridek arányának megismerése, élőhelyük és viselkedésük pontos feltérképezése, hosszú távon pedig a fajmegőrzés.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: parkerdo.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...