Photo by Jan Kopřiva on Unsplash

Az összes megtermelt élelmiszer 40 százaléka a szemétben végzi

Egy új globális jelentés hozta napvilágra a megdöbbentő adatot, miszerint évente 2,5 milliárd tonna élelmiszer kerül szemétre a mezőgazdaságban, ez az összes megtermelt élelmiszer 40 százaléka.

A jelentés még a kutatókat is sokkolta, hiszen a 2, 5 milliárd tonna nagyjából 1,2 milliárd tonnánál több, mint amit az eddigi kutatások becsültek.  Az eddigi adatok és becslések alapján úgy gondolták, hogy évente nagyjából 1,3 milliárd tonna élelmiszer a veszteség, ez az összes megtermelt élelmiszer 33 százaléka. Ehhez képest ma már bőven elértük a 40 százalékot is.  A kutatást a Természetvédelmi Világalap (WWF) és a Tesco rendelte meg.

A gazdaságok élelmiszer-veszteségéről most először kapunk teljes képet

A Driven to Waste: Global Food Loss on Farms című jelentés a mezőgazdasági üzemekben, a betakarítással és a vágással kapcsolatos élelmiszer-veszteségekre összpontosít. 2011 óta ez az első számszerűsített adat a gazdaságok teljes élelmiszer-veszteségéről.  Ezt a jelentést az ellátási láncok veszteségére és a kiskereskedelmi, valamint a fogyasztás során keletkező pazarlásra vonatkozó adatokkal kombinálva teljes képet kapunk, a gazdaságtól egészen a fogyasztókig. A WWF kiemelte, hogy a teljes veszteséget legalább a felére kellene csökkenteni.

Az élelmiszerhulladék hatással van az éghajlatváltozásra is

Az élelmiszer termeléshez rengeteg földet, vizet és energiát használnak, ezért az élelmiszerhulladék jelentős hatással van az éghajlatváltozásra: korábbi becslések szerint az üvegházhatású gázok 8 százalékáért felelős, ma ezt a számot már 10 százalékra teszik. Összehasonlításképpen: ez az Egyesült Államokban és Európában egy év alatt közlekedő összes autó által okozott karbonkibocsátás kétszeresének felel meg.

Ilyen erőforrások vesznek kárba

A korábban becsült 1,2 milliárd tonna előállításához világszerte 4,4 millió négyzetkilométer mezőgazdasági területet és 760 millió köbméter vizet használtak fel. Ennek az eredménye mind elvész, vagy más célokra, például állati takarmányként és bioüzemanyagként kerül felhasználásra.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...