Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Naja Bertolt Jensen on Unsplash

Műanyaghulladékon utaznak a fajok az óceánokon keresztül

Az óceánokon felhalmozódott műanyaghulladék egyik eddig kevésbé ismert funkciójára jöttek rá kutatók. Betolakodó fajok ezeken szelik át az óceánokat és kerülnek teljesen új területekre természetes élőhelyüktől távol.

Nem értették eddig a tudósok, hogyan kerülnek a világ egyik feléről a másikra olyan fajok, melyeknek elvileg semmi keresnivalójuk nem lenne az adott területen. Úgy tűnik, hogy sikerült megoldani a rejtélyt, miszerint az óceánokon felhalmozódott műanyag hulladékokon teszik meg a hatalmas utakat. Ezek a betolakodó fajok súlyos fenyegetést jelentenek az őshonos állatokra és növényekre, amennyiben sikerül életben maradniuk és megvetni a lábukat az új ökoszisztémában.

Japánból Kaliforniába

Emlékszünk még a 2011-es japán szökőár hatalmas pusztítására. Csaknem 16 ezer ember halálát okozta, rengeteg épületet, infrastruktúrákat döntött romba és nagyjából ötmillió tonna hulladékot sodort a tengerbe. Ezt a hulladékot pedig egészen Hawaii, Alaszka és Kalifornia partjaiig vitte a víz. A hulladékon pedig olyan állatfajok utaztak keresztül az óceánon, akik ezeken a partszakaszokon korábban nem voltak fellelhetőek. A Smithsonian Környezeti Kutatóközpont szakemberei 2017-ben 289 olyan japán tengeri fajt, köztük tengeri csigákat, tengeri rózsákat és rákféléket számoltak össze, amelyek távoli partokon bukkantak fel a cunamit követően.

Kiszoríthatják az őshonos fajokat

A hulladékon bevándorló egyedek az új területeken aztán kiszoríthatják természetes élőhelyeikről az őshonos fajokat, olyan betegségeket is hordozhatnak, melyekre a helyi állat-és növényvilág nincs felkészülve. David Barnes, a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) ökológusa és a Cambridge-i Egyetem vendégelőadója szerint a jelenség növeli egyes fajok kipusztulásának kockázatát, miközben csökkenti a biológiai sokféleséget, valamint az ökoszisztémák működő- és ellenálló képességét. A betolakodó fajok ezen kívül az emberre is fenyegetést jelenthetnek élelmiszer-biztonsági szempontból.

Akár hat évet is átvészelnek az óceánon

A japán szökőár arra is rámutatott, hogy sok állat akár hat évet, vagyis a korábbinál jóval több időt  is átvészelt az óceánon hánykolódva.  A különös utazás egyik elsődleges útvonala a Szuezi-csatornán át vezet a Vörös-tengerből a Földközi-tengerbe.  A kutatók úgy vélik, hogy jelenleg 455 olyan tengeri betolakodó faj van a Földközi-tenger keleti részében, melyek a csatornán át érkezett, döntően műanyag hulladékon.

Bárhonnan – bárhová

A tengeri utazgatás még megdöbbentőbb adata, hogy a Déli-óceánban is azonosítottak műanyaghulladékon érkezett fajokat, így az is bebizonyosodott, hogy a sarkvidéki hideg sem jelent akadályt a különös vándorlásnak. A tengeri hulladékok mennyisége az elmúlt két évtizedben drasztikusan megnövekedett. Többek között ennek is köszönhető, hogy a tudósok szerint ama már több tízezer faj képes nagyjából bárhonnan bárhova eljutni, akár napok, akár évtizedek alatt.

(Bohata Krisztina)

Forrás: MTI, The Guardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...