Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyameleg… Hogyan védjük kutyánkat a hőség ellen?

Kánikula, hőség, riasztás… Ilyenkor legszívesebben a vízparton hűsölnénk vagy egy árnyékos teraszon szürcsölnénk a koktélunkat. Városi kutyásként azonban nyáron sem áll meg az élet! Hiszen kedvencünk nem mondhat le a sétáról, barátokról és foglalkozásokról, csak azért, mert beköszöntött a hőség.

Tudatos gazdiként azonban a mi felelősségünk, hogy kedvencünk a kánikulában is biztonságosan élhesse az életét és megelőzzük a hőgutát, a napszúrást vagy éppen a hőség okozta egyéb problémákat. 5 + 1 tippünk segít, hogy ne legyen gond!

Aki korán kel…

A sétát és a kutyaiskolai foglalkozást, gyakorlást, játékot stb. igyekezz a kora reggeli vagy a késő délutáni órákra időzíteni. Ilyenkor a nap nem tűz olyan erősen és a hőmérséklet is alacsonyabb valamivel. Az igazi nyári hőség idején, amikor éjszaka sem csökken jelentősen a hőmérséklet, azért ilyenkor se essünk túlzásba.

Hidratálj!

Mindig, még egy rövid séta során is vigyél magaddal vizet! A kutyád számára is. Ha kell, álljatok meg az árnyékban és itasd meg, akár többször is.

Hűtés

Ha sportoltok, fokozottan ügyelj rá, hogy kutyád ne hevüljön túl. Minden kutya máshogy bírja a meleget. Figyelj a saját kutyád jelzéseire, és ha liheg vagy nagyon lóg a nyelve, azonnal állítsd le és vidd árnyékos, hűvös helyre. A hűtőmellény, hűtőkendő akár egy rövidebb séta során is indokolt, ha kutyád kistestű, idős, túlsúlyos, rövid orrú fajta vagy bármilyen szív vagy keringési problémája van, gyógyszert szed stb.

„Forró betonon hasalok…”

Egyes kutyák imádnak napozni, de sajnos nem képesek felmérni, hogy ennek milyen kockázatai vannak. Akármennyire élvezi is, ha liheg, meleg van, hívd be a hűvösre.

Még egy szó a betonról: nyáron az útburkolat akár olyan forró is lehet, hogy egy tojást is meg lehet sütni rajta. Mielőtt sétálni indultok, ellenőrizd az útburkolat hőmérsékletét. Ennek legegyszerűbb módja, ha a kézfejedet 30 másodpercig odanyomod – ha forrónak érzed, a kutyád mancsát is égetni fogja.

Fényvédelem

Bizonyos kutyák számára indokolt lehet a fényvédő krémek vagy ruhák használata, akár a kutya napszemüveg. A gyér vagy világos szőrzetű kutyák könnyen leéghetnek. Az erős napsugárzás pedig károsíthatja a szemet. Ha sokat vagytok napon, érdemes lehet figyelmet fordítani erre. Figyelj akkor is, ha kutyád olyan gyógyszert szed, amely fényérzékenyít. Ilyenkor fokozott veszélynek teszed ki, ha mindenféle védelem nélkül tűző napra viszed. Mindenképpen beszélj az állatorvossal!

+1 életmentő tanács

Soha ne hagyd nyáron a kutyát az autóban vagy olyan helyen, amely a napsugarak hatására felforrósodhat! A lakásban is figyelj, hogy mindig legyen olyan hűvös, árnyékos hely, ahová visszahúzódhat és megfelelő mennyiségű friss víz.

Ha hőguta tüneteit észleled, azonnal kezdd hűteni és a kutyát és hívd az állatorvost!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Sam Lion from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...