Saját KB bal
Saját KB jobb
cocoparisienne képe a Pixabay -en.

Hatósági állatorvos ellen indult eljárás korrupció és hivatali visszaélés miatt

Egy hatósági állatorvos és öt társa ellen indult többek között hivatali vesztegetés miatt eljárás Békés megyében.

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség közleménye szerint egy hatósági állatorvos és öt társa ellen eljárást indítottak, a hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt.

A nagy kisállat útlevél biznisz

A hatósági állatorvos abban segédkezett tevékenyen, hogy kölyökkutyákat minél gördülékenyebben és minél kevesebb „macerával” külföldre lehessen szállítani. Ennek érdekében biankó kisállat útleveleket állított ki, mindezt anélkül, hogy bármilyen vizsgálatot vagy beavatkozást elvégzett volna a kölykökön. A hatóság közleménye arra enged következtetni, hogy nem is látta ezeket az állatokat, tehát semmilyen információja nem volt a kutyák tényleges koráról, állapotáról, de még a fajtáról sem.

A biankó útlevél kiállítása után az állatorvos segítőjével a webalapú nyilvántartásba (PetVetData) is rögzítette az adatokat, majd kiállította a szállításhoz szükséges kísérő bizonyítványokat.

Május óta nyomoznak

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján indult eljárás során a nyomozó ügyészség 2021 májusában Békés megyében összehangolt akcióban tizenegy helyszínen tartott kutatást az NVSZ és a rendőrség közreműködésével. A nyomozás során a hatóság jelentős mennyiségű bizonyítékot és készpénzt foglalt le. Öt ember előállítását és kettő őrizetét kezdeményezte, egyiküket a bíróság letartóztatta. Az egyik gyanúsított tagadta a bűncselekmény elkövetését és vallomást sem tett. Akik vallomást tettek, részben vagy egészben elismerték a bűncselekmények elkövetését – olvasható a közleményben.

Bohata Krisztina

Kutyabarát.hu

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...