Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Tai's Captures on Unsplash

Kék Öv – indul a világ legnagyobb óceán-megfigyelő rendszere

Az Egyesült Királyság kormánya bejelentette, hogy a Kék Öv program keretében víz alatti kamerarendszereket telepítenek az óceán élővilágának megfigyelésére.

A teljes projektet az Egyesült Királyság finanszírozza, ezzel az övék lesz a világ legnagyobb óceán-megfigyelő rendszere. A Kék Öv (Blue Belt) program több mint 4 millió négyzetkilométernyi óceáni területet ölel majd fel, amelynek védelmét az Egyesült Királyság kormánya vállalta.

Új perspektívák

Ma az óceánok csupán 7,65 százaléka tartozik védett területek közé. Sajnos a legtöbb, az óceán élővilágának védelmét célzó projekt csak a legfőbb és legismertebb témákra összpontosítanak. Általában egyes fajok, vagy területek részletes vizsgálata van fókuszban. Ez a projekt azonban az óceán más területeire irányítja majd a figyelmet. A rendszer kiépítéséhez speciális eszközöket fejlesztettek ki, mely a Baited Remote Underwater Video Systems (BRUVS) nevet viseli.

Drámai adatok

Egy januárban végzett tanulmányból kiderült, hogy a cápák populációja az 1970-es évek óta 71 százalékkal csökkent. A népességcsökkenés fő oka a túlhalászás és az éghajlatváltozás.

„Tengereink élővilága a leglátványosabbak közé tartozik a világon, és többet kell tennünk annak védelme érdekében” – mondta Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke. „Az olyan élvonalbeli technológia, mint ezek a kamerák, létfontosságúak lesznek az éghajlatváltozás elleni keresztes hadjáratunk során. Tengeri szakértőink világelsők, akik nagy szerepet játszanak óceánunk és a benne élő számtalan faj védelmében. ”

Lord Goldsmith, az Egyesült Királyság környezetvédelmi minisztere elmondta, hogy az Egyesült Királyság elkötelezett figyel az olyan problémákra, mint például az óceán biológiai sokféleségének csökkenése és az éghajlatváltozás.

„Ezek az Egyesült Királyság által finanszírozott víz alatti videokamerák rengeteg információt nyújtanak a tengerek biológiai sokféleségéről, ideértve a globálisan veszélyeztetett cápa- és vándorló halfajokat, például a kékúszójú tonhalat.”

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: inhabitat

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...