Amerikai mentőkutyák Nepálban

Bár ez volt első külföldi útjuk, a hősies kutya-testvérpár a gyakorlott profik magabiztosságával vetette be magát a nepáli mentőakcióba. Phayu és Port, a két 3 éves virginiai labrador retriever az USAID katasztrófaelhárító szolgálatának keretében (USAID Disaster Assistance Response Team/DART) került bevetésre, közvetlenül az után, hogy Nepálban válsághelyzet alakult a múlt havi 7.8 erősségű földrengés nyomán.

Több mint 760.000 otthon semmisült vagy rongálódott meg, így a kutyák—közöttük Phayu és Port – emberfeletti képességei igen fontos szerepet játszottak a romok alá szorult, sebesült túlélők mentésében.

„A technika segítségével láthatjuk és hallhatjuk a romok alatt rekedteket, a kutyák segítségével viszont szagolni is tudunk”—mondja a kutyák virginiai gondozója, Teresa MacPherson. „Ők érzik az emberi lehelet szagát.”

Phayu és Port, tíz másik, a túlélők felkutatására és mentésére kiképzett kutyával egyetemben a fairfaxi és Los Angeles megyei kutató- és mentőcsapathoz tartoznak. Az USAID városi kutató és mentő specialistái a nepáli kormánnyal és a helyi kutató és mentőalakulatokkal együtt a romokhoz vezették a kutyákat. A fürge állatok az emberek számára elérhetetlen, szűk helyekre is be tudtak jutni.

Gondozóik szerint Phayu és Port merész, magabiztos, atletikus, és motivált—e tulajdonságok bármely vezető szerepet játszó ember tulajdonságai is lehetnének. A dinamikus párost ez az elszántság és motiváltság vezette, amikor a legkaotikusabb helyzetekben is feszülten a kutatásra koncentráltak. A napok múlásával egyre kisebb remény volt arra, hogy további túlélőket találnak. A DART kutató- és mentőcsapatának azonban öt nappal a földrengés után is sikerült egy 15 éves fiút kihúzni a romok alól.

Amikor két és fél héttel később erőteljes utórengés rázta meg az országot, az USAID mentői újból akcióba lendültek, s megmentettek egy 41 éves nőt. A keresőkutyák nem csak azt érzik jutalomnak, ha túlélőt találnak.

„A kutatás számukra szórakozás”—mondja Massey, aki szerint ez olyasmi játék nekik, mint a bújócska.

„Játékszerekkel erőteljesen motiválható kutyákat választunk”—teszi hozzá a tréner szemszögéből Mac Pherson. „Bizonyos tekintetben a kutyák választanak bennünket, azzal, ahogy kölyökkorukban viselkednek”.

A DART városi kutató és mentőcsoport, s vele együtt Phayu, Port, és a tíz másik kutya május 16-án hazatért. A jelenleg 15 katasztrófa-elhárítási szakemberből álló DART továbbra is szorosan együttműködik a nepáli kormánnyal és a nemzetközi közösséggel, hogy a távoli, elzárt területekre is eljuthassanak az égetően fontos és sürgős segélyszállítmányok.

Phayu és Port a gondozójukkal élnek, amikor nincsenek bevetésen. MacPherson 1990 óta dolgozik kutyacsapatokkal. Részt vettek a Katrina hurrikánt, a japán földrengést és a szökőárat követő mentésekben. Bár Massey az amerikai jegybank (U.S. Federal Reserve) teljes munkaidőben dolgozó munkatársa, már három kereső- és mentőkutyát képezett ki.

Az USAID DART csapata tudja, hogy nagyszabású katasztrófák bekövetkeztekor szükség van minden kézre és mancsra, s a Phayuhoz és Porthoz hasonló mentőkutyáknak köszönhetően a mentésben részt vevő emberek felbecsülhetetlen értékű partnerekre támaszkodhatnak.

Forrás: Egyesült Államok Nagykövetsége/USAID

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...