Saját KB bal
Saját KB jobb

Menhelyről a Fehér Házba

Major, Biden elnök kutyája reményt adhat a gazdátlan állatoknak

Érdekes, hogy milyen megnyugtató érzéssel tölti el az embereket, hogy újra kutyák költöznek a Fehér Házba. A mindenkori amerikai elnök otthonául szolgáló impozáns épület a Trump adminisztráció alatt – történetében először – kutyák és macskák nélkül maradt. A Biden családdal azonban úrja kutyaszőrös lesz a kanapé, hiszen Joe és Jill mellett két kutyájuk, Champ és Major is elfoglalja a helyét Washingtonban.

De azon kívül, hogy kutyásként persze örülünk, hogy a két németjuhászban is gyönyörködhetünk az elnöki fotókon, miért is van ennek bármi jelentősége?

Például azért, mert az elnöki kutyáknak szimbolikus és gyakorlati szerepük is van. A mindenkori elnöki család többi tagjához hasonlóan, a First Dog is kiáll bizonyos értékek mellett; a sajtóban vagy rendezvényeken szerepel, és a közönség szemében üzenetközvetítő szerepe van.

Gondoljunk csak Barack Obama elnök kutyáira. Bo és Sunny portugál vízikutyák. Ez egy ritka fajta, amely hipoallergén szőrzetéről és vidám, bohókás személyiségéről ismert. Amikor az Obama család révén ismertté váltak, nőtt az érdeklődés mind a fajta, mind pedig a hipoallergén kutyák iránt. Sunny-t az elnöki család tenyésztőtől vásárolta, amire az Amerikai Állatvédő Liga elnöke nyilatkozatában úgy reagált, hogy „reméli, hogy az elnöki család megfontolta az örökbefogadás lehetőségét is, mielőtt a vásárlás mellett döntött„.

Ugyanis ennek üzenete van. Ugyanúgy, ahogy az elnök minden gesztusának, cselekedetének. Emiatt bizakodók most az állatvédők, hiszen Biden elnök fiatalabb németjuhásza, Major, bizony egy menhelyről került a Fehér Házba.

Major Biden az örökbefogadás „szószólója”

Stephanie Shain, a Humane Rescue Alliance vezetője szerint ez „fantasztikus dolog” és egy „fontos mérföldkő”. A The Bark magazinnak elmondta, hogy „a kutyák örökbeadása tekintetében a legnagyobb nehézséget az jelenti, hogy a leendő gazdikat a menhelyekre vonzzák”. Shain – és még jó pár amerikai állatvédő szervezet képviselője – úgy gondolja, hogy Major és a Biden család példája reflektorfénybe helyezi a menhelyi kutyákat és felhívja a figyelmet az örökbefogadás lehetőségére.

A Delaware Humane Association (ettől a szervezettől fogadták örökbe Majort) igazgatója, Patrick Carroll egyenesen úgy fogalmaz, hogy „sokan azt hiszik, hogy a menhelyeken csak hibás állatok élnek. Most már nyugodtan mondhatjuk, hogy ha a Fehér Házba megteszi egy menhelyi kutya, akkor bizonyára bármely otthonban helyt áll majd.”

Biden elnök lánya, Ashley, 2018-ban látott meg egy hirdetést a Facebookon, amelyben hat németjuhász kölyöknek kerestek befogadó gazdákat. A kölykök valamiféle méreganyagnak voltak kitéve, ezért olyan gondoskodó ideiglenes befogadókat kerestek, akik vállalták az orvosi kezeléseket és a rehabilitációt is. Az ideiglenes otthon pedig véglegesnek bizonyult, és így került Major a legnehezebb helyzetből január 17-én a Fehér Házba.

Első, elnöki kutya „cselekedete” pedig máris a többi gazdátlan kutyát szolgálta. A beiktatási héten a Delaware Humane Association által szervezett „Indoguration” (az inauguration, azaz beiktatás, szó játékos átírása, kb. kutya-beiktatás – a szerk.) adománygyűjtő kampány keretében több, mint 100 000 amerikai dollár (kb. 30 000 000 Ft) gyűlt össze az állatvédő szervezet és menhely javára.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark; wikipedia; Kép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...