Saját KB bal
Saját KB jobb

Trump elnök és a kutyák fura viszonya

Bár amióta világ a világ, de legalábbis, amióta az Amerikai Egyesült Államokban elnököt választanak, a kutyák az elnökök életének szerves részei. Amikor hivatali idejükre beköltöznek a Fehér Házba, az új elnökkel és családjával mindig érkezik legalább egy négylábú családtag is. Ki ne emlékezne a Clinton család labrador retrieverére, Buddy-ra, vagy Obama elnök portugál vízikutyáira, Bo-ra és Sunny-ra, de, hogy ne csak demokrata elnököket említsünk: az idősebb és ifjabb Bush elnökök is több kutyával osztották meg az életüket.

Jól érzékelteti a szoros kapcsolatot kutyák és elnökök között az is, hogy, bár elnöki ideje alatt már nem élt, a későbbi XXXVII. elnök, Richard Nixon cocker spánielje, Checkers neve fogalommá vált: ő inspirálta az azóta „Checkers speech„-ként emlegetett beszédet, amellyel Nixon hatalmas népszerűségre tett szert. (Checkers alelnöki mandátuma alatt volt Nixon kutyája, elnöki ideje alatt három másik ebbel élt.)

Az amerikai elnökök és a kutyák szeretete kéz a kézben jár. Pontosabban, járt. Eddig. Donald Trump ugyanis az első amerikai elnök, aki valamilyen számunkra érthetetlen okból nem kutyás. Egyetlen magyarázatot tudunk erre elképzelni, mégpedig azt, hogy Trump elnök eddig még nem látott kutyát. Az elméletet alátámasztja, hogy beszédeiben gyakran teljes téves vonatkozásban hoz kutyás hasonlatokat.

Az egyik személyes kedvencünk, a „He died like a dog. He died like a coward.” azaz, úgy halt meg, mint egy kutya, gyáván – nyilatkozta az iszlám állam egyik vezetője, al-Baghdadi halála kapcsán. Most komolyan?!

Abból is látszik, hogy nem sok fogalma van a kutyákról, hogy szerinte, akik szégyent hoznak magukra, azokat a társadalom kidobja, mint egy kutyát. Vagy, vannak olyanok, akik koldulnak, mint a kutya. De szerinte az embert megcsalhatja valaki, mint egy kutya. Se szeri, se száma Trump elnök „like a dog” hasonlatainak, de egyszer sem mondta még például, hogy „hűséges, mint egy kutya” vagy mondjuk, „elásta, mint kutya a csontot”.

Puszta ignorancia? Vagy mélyebb okokat kellene keresnünk a pontatlanság mögött? Lehet, hogy gyermekkori trauma húzódik a háttérben. Vagy tényleg csak arról van szó, hogy Trump elnök nagyjából annyit tud a kutyákról, mint a klímaváltozásról?

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: wikipedia, The Bark, skynews, Vanity Fair. Képek: dailymail.co.uk, indexkép: By Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of America – Donald Trump, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=46772937
hirdetés

Mars Nutro

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...