Saját KB bal
Saját KB jobb

A titokzatos kopasz kutyák

Kopasz, meztelen, csupasz … sokféle jelzővel illethetjük a szőr nélkül vagy minimális szőrzettel rendelkező ebeket. 

„Ősi” kutyafajták

Ha a kopasz kutyákatat említik, legtöbben talán Özgére, Steiner Kristóf kínai meztelen kutyájára gondolnak, ha fura szőrtelen szerzettel találkoznak. A kínai meztelen kutyák arisztokratikus megjelenése és kis termete kedvelt fajtává teszi őket. A szőrtelen kutyák között talán a legelterjedtebb, de még így sem mondhatjuk gyakorinak. Létezik hosszú szőrű, kopasz és púderpamacs változata. A meztelen változat szőrtelen, csak a fején, a lábain és a farkán található hosszú szőr. A púderpamacs nagyon hasonlít rá, viszont a testét pelyhes szőr borítja. A hosszú szőrű változat pedig egységes, selymes, hosszú szőrzettel rendelkezik, hasonlóan mint például a lhasa apso vagy a máltai, csak a nyakán van egy kopasz folt.

A kínai meztelen kutya azonban csak egy a számos kopasz kutyafajtából. Egyéb kopasz kutyafajták is léteznek. Például a mexikói meztelen kutya vagy a perui meztelen kutya, melynek utóbbinak egyébként szintén van szőrös változata. Szóval akkor sem lehetünk biztosak, hogy nem kopasz kutyával van dolgunk, ha az eb történetesen szőrös. A mexikói és a perui úgynevezett ősi kutyafajták. A mexikói meztelen kutyát már az aztékok is tartották, lábmelegítőként és áldozati állatként. A spanyol hódítással sem vitte fel az Isten a dolgukat. A konkvisztádorok állítólag ínyencfalatként tekintettek a fura szőrtelen ebekre. 

A perui meztelen kutya az inkák kedvelt állata volt. Ahogy az előbb is említettük, létezik teljes szőrzettel rendelkező változata, illetve a kínai meztelen kutyához hasonlóan, púderpamacs verzió is. A perui meztelen könnyen felismerhető a fején lévő szőrtarajról, ami igazi karaktert ad a fajtának.

Az újhullám

A mexikói meztelen kutyára nagyon hasonlít az általában pöttyös amerikai meztelen terrier. Ez utóbbi teljesen szőrtelen, nincsenek rajta sörték, haj, pamacsok, szőrfoltok, semmi. Ez a tény, és a foltok nyújthatnak támpontot az azonosításban. Az amerikai meztelen terrier vagy AHT az USA déli államaiban népszerű patkányfogó, a rat terrier genetikai változata. Tenyésztését csak az 1980-as években kezdték el, amikor a „hipoallergén” kutyák iránti igény elkezdett nőni. Addig sajnos a kopaszon született kiskutyák nagy többségére a korai halál várt, hiszen a sérülékeny, önmagát melegen tartani nem tudó állatok nagy része nem érte meg a felnőttkort.

Ha már meztelen kutyák, ne feledkezzünk meg a meztelen csivavákról sem. Az amerikai meztelen terrierekhez hasonlóan ők is egy genetikai hiba miatt születnek szőr nélkül. Egyelőre annyira ritkák, hogy egyesek nem is hisznek a létezésükben, de csak idő kérdése, hogy felkapják és tenyésszék, ahogy a kopasz rat terrierekkel (későbbi amerikai meztelen terrier) is tették. A kopasz csivava csak a testszőrzet hiányában tér el a „hagyományos” változattól. Bár kétségkívül, a többi szőrtelen fajtához hasonlóan, még több gondoskodást igényel.

Nem feledkezhetünk meg a „saját” szőrtelen fajtánkról, a májzliról sem. Hogy még nem is hallottunk róla? Nem csoda. A májzli az amúgy is ritka mudi félig-meddig kopasz változata. Sajnos nem nevezhetjük mázlistának, mivel a hagyományos körülmények között életképtelen, és egyelőre várat magára az iránta fellángoló érdeklődés. Mivel többnyire nem teljesen kopasz, ezért meglehetősen extravagáns benyomást kelt, talán még a kopasz kutyák között is a legfeltűnőbb jelenség.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://sokszinuvidek.24.hu/mozaik/2021/01/23/majzli-kutyafajta-munkakutya-ritkasag/; https://hu.wikipedia.org/wiki/Mexik%C3%B3i_meztelen_kutya; https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%ADnai_meztelen_kutya; Kép: Photo by Yo Soy Flashh: https://www.pexels.com/photo/a-mexican-hairless-dog-on-a-leash-14411361/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...