Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Sonny Svay on Unsplash

Műanyag okozta betegség jelent meg a tengeri madaraknál

A tengeri madaraknál egy kizárólag műanyag által okozott betegség jelent meg, mely az állatok emésztőrendszerét érinti.

A londoni Természettudományi Múzeum tudósai mutattak rá az újonnan megjelent betegségre, mely vadon élő, tengeri madarakat érint. A The Guardian című brit napilap online kiadásában megjelent hír szerint a plasztikózisnak nevezett betegség súlyos betegséget okoz a tengeri madaraknál. A műanyag szemetet elfogyasztó madarak emésztőrendszere elhegesedik. Vadon élő állatoknál ez az első eset a kifejezetten műanyag okozta fibrózisra.

A plasztikózis mér széles körben elterjedt

A vizsgálatot széles körben, különböző korú tengeri madarak körében bonyolították le. Sajnos az eredmények azt mutatják, hogy szinte minden korú madárnál előfordul a fibrózis, már egészen fiataloknál is. A kutatók úgy vélik, hogy ezeket a fiatal madarakat már fióka korukban a táplálék közé keveredett műanyaggal etethetik a szülők. A kutatók, köztük a Természettudományi Múzeum munkatársai, Alex Bond és Jennifer Lavers, az ausztráliai Lord Howe-szigetről származó barna vészmadarakon tanulmányozták a lenyelt műanyag mennyisége és a gyomor első részének állapota közötti kapcsolatot.

Minél több műanyag, annál több heg

A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a betegség mértéke nagyban függ a lenyelt műanyag mennyiségétől. Minél több műanyag kerül egy madár emésztőrendszerébe, annál több heg keletkezik rajta. A lenyelt műanyagdarabok tartós gyulladást okoznak a gyomorban, a szövetek pedig ennek következtében hegesednek és torzulnak.

A betegség következtében a gyomor első részében található csöves mirigyek fokozatosan leépülnek. Ez pedig súlyos következményekkel járhat. Nehezebben szívódnak fel a tápanyagok és vitaminok, így a madarak sebezhetőbbé válhatnak a fertőzésekkel és parazitákkal szemben.  Az állat nehezebben jut táplálékhoz, megállhat a növekedésben és elpusztulhat.

Egyelőre csak egy madárfajnál bizonyított

A kutatás egyelőre csak egy madárfajra és a világ egy adott részére szorítkozott. Azonban nagy a valószínűsége annak, hogy több tengeri madárfaj is érintett a betegséggel. A plasztikózis elterjedésének pontos felmérésére további kutatások szükségesek. A műanyagszennyezés az elmúlt évtizedben kezdte tömegesen érinteni az állatvilágot, ezért a műanyag által okozott betegségek széles körű feltárása még várat magára.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian, MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...