Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Hogyan csökkentik a segítő kutyák a PTSD tüneteit

A poszttraumás stressz szindrómában (PTSD - Post-traumatic stress disorder) szenvedő amerikai veteránoknak ma már az állam kötelessége biztosítani segítő kutyát. Számos kutatás bebizonyította, hogy milyen rendkívüli módon képesek ezek a kutyák csökkentetni a betegek szenvedéseit.

A folyamat és a hatás pontos mechanizmusa azonban eddig még az orvosok számára sem volt teljesen világos. Clare Jensen (Purdue University, Indiana, USA) és munkatársai egy olyan kutatásba fogtak, melyek a segítő kutyák hatásának pontos mechanizmusát próbálta meg feltárni.

A kutatás menete

Összesen 82 katonát és veteránt, valamint segítő kutyájukat vonták be a kutatásba. A résztvevők mindegyike PTSD tünetekben szenvedett, a kutyákat pedig ennek enyhítésére képezték ki. Az első tesztet röviddel a veteránok és a kutyák párosítása előtt kellett kitölteniük. Majd az első együtt töltött három hónap után ismét megismételték a kérdéseket.

Az adatok elemzése

A kutatók először a felmérések és a feljegyzések eredményeit elemezték, a segítő kutyák és a veteránok személyiségét és kötődésüket vizsgálták. Arra jutottak, hogy a kutyáknak azok a pozitív tulajdonságai, amit a gazdik a leginkább kiemeltek, nem voltak összefüggésben a veteránok jobb vagy rosszabb mentális egészségügyi eredményeivel. Egyetlen tényező volt bizonyítottan hatással a PTSD tüntetek enyhítésére és a gazdi-kutya kötődésre, ez pedig a kutya alacsony energiaszintje volt.

A kutatók megvizsgálták azt is, hogy mennyiben befolyásolta a veteránok mentális egészségét a kutyával járó feladatok elvégzése. Az oktatás, a tréningek, a kutya hétköznapi gondozása és a napi sétarutinok. Arra a következtetésre jutottak, hogy már ezek a dolgok is nagyban csökkentették a szorongást. Azok a veteránok, akik az elején nehéznek és fárasztónak találták ezt a feladatot, egyre nagyobb örömet leltek benne és a harmadik hónap után már egyáltalán nem tekintették nehézségnek.

A segítő kutyák tehát nem csak magára a PTSD betegségre nyújtanak enyhülést, hanem a betegek teljes életminőségét javítják, oldják a hétköznapi szorongásokat. A kutatás még nem ért véget, a pontos mechanizmusokat még mindig kutatják a tudósok, hogy még jobban megértsék a különleges négylábú doktorok működését.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: sciencedaily.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...