Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Jonathan Daniels on Unsplash

Szoktak a kutyák a múltra gondolni?

Vajon egy kutya emlékszik rá, hogy mit evett tegnap vacsorára? Vagy hogy mit csinált vele a gazdi? Többek között erre a kérdésre kereste a választ egy magyar kutatás még 2016-ban.

Az emberek tökéletesen fel tudják idézni a múlt eseményeit, még akkor is, ha azoknak semmi jelentőségük nem volt a történés pillanatában. Emlékszünk rá, hogy mit reggeliztünk tegnap, vagy hogy kivel beszéltünk múlt héten telefonon. Ezt a képességünket epizodikus emlékezetnek hívják. Sokszor és sokat gondolunk a múltra, minden különösebb ok nélkül is.

„Az epizodikus emlékezet olyan rendszer, amely az időileg szerveződő események vagy epizódok feldolgozását és tárolását végzi, téri-idői asszociációkat képezve ezek részei között.” (Tulving 1983, pp. 21.)

A kutyák is képesek a „mentális időutazásra”

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói még 2016-ban publikálta tanulmányát a Current Biology folyóiratban, mely szerint bizony a kutyák is rendelkeznek ilyen emlékezettel. Képesek felidézni magukban az emlékeiket, amikor arra nem direkt, vagy közvetlenül van szükség. Nehéz erre bizonyítékot szerezni, hiszen egy kutyát nem tudunk megkérdezni, hogy éppen mire gondol. A magyar kutatók eredményét Marc Bekoff, a Coloradói Egyetem evolúciós biológusa is alátámasztotta, miután rácáfolt egy kollegája által írt, „Dogs Don’t Remember”, vagyis „A kutyák nem emlékeznek” című esszéjére. Bekoff kifejtette, hogy csak a kutyák hétköznapi viselkedéséből is tökéletesen látni, hogy együtt élnek az emlékeikkel.

Gondoljunk csak a bántalmazott, kóbor állatokra, vagy azokra a kutyákra, akik szökés vagy elveszés után hazatalálnak. De sokkal egyszerűbb példa is rendelkezésre áll, sok kutya tudja, hogy előző nap hova pisilt és az aznapi sétán is oda akar menni ,elvégezni a dolgát.  Egy csomó kutya pontosan emlékszik rá, hogy gazdája hova rakta el az ételét. A nagyon okosak és szemtelenek még megszerezni is képesek.

A módszer

Az ELTE Etológia tanszék kutatói a Do As I Do, vagyis „Csináld, ahogy én” módszerrel végezték el  a kutyák tesztelését. A folyamatról a kutatás vezetője, Claudia Fugazza mesélt:

Első lépésként a kísérletben résztvevő 17 családi kutyát a gazdáik kiképezték a „Csináld utánam!” módszerre. Ennek során a kutyák megtanulták, hogy a „Csináld!” vezényszóra utánozzák az előzőleg megfigyelt, gazdájuk által bemutatott akciót, pl. felugrást a levegőbe, vagy egy esernyő megérintését.

Az ezzel a módszerrel betanított kutyák képesek akár 24 óra elteltével is utánozni az ember által bemutatott cselekvést.

Ha így, késleltetve adjuk ki a „Csináld!” vezényszót, az ahhoz hasonlít, mintha azt kérdeznénk tőlük: – Emlékszel, hogy a gazdád mit csinált korábban? – tette hozzá Fugazza.

A kutyád tehát a legtöbb dologra emlékszik, neked csak annyi a dolgod, hogy szuper emlékekkel töltsd meg a kis fejét.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: thebark, Wikipedia, Elte.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...