Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Diego Gómez Tejedor on Unsplash

Úgy fékezték meg a viadalról szökött bikát, hogy halálra gázolták

A spanyol rendőrség nyomozást indított, miután egy viadalról elszökött bikát halálra gázoltak.

A bikának egy viadalról sikerült megszöknie, a megvadult féltonnás állat felöklelt két embert, ezért a elütötték a bikát egy autóval, mert nem tudták máshogy megfékezni.

A The Guardian brit lap beszámolója szerint az eset egy 2400 fős településen, Brihuegában történt, ahol a helyi bikaviadal-arénában concurso de recortadorest rendeztek. Az esemény során a résztvevők a bátorságukat bizonygatják, annak reményében ugrálnak és forognak a bika körül, hogy elnyerik az „aréna legbátrabbjának” címét. Még mutatványokat is hajtanak végre, hogy minél jobban kihozzák a bikát a béketűréséből.

Felbőszítették majd megölték

Miután a bikát kellően felbőszítette egy bátor harcos, az megszökött az arénából és ámokfutásba kezdett. Az ideges és pánikban lévő állat felöklelt egy 73 éves és egy 64 éves férfit. Mindkét férfit kórházba szállították, egyikük kisebb sérüléseket szenvedett, a másik állapota stabil. Videó is készült az üldözésről, melyen jól látszik, hogy a viadal utolsó bikája, Campanito célba veszi az aréna kijáratát, majd kifut a falu szűk utcáira, nyomában az őt üldöző, legalább tucatnyi emberrel, köztük az esemény szervezőivel. Mivel egyéb eszköz nem volt a kezükben, egy járművel mentek az állatnak.

„Addig csapódtak az autóval a bikának, amíg az el nem pusztult” – mondta el egy helyi lakos az eldiario.es internetes lapnak.

Egy felvételen teljesen jól látszik a helyi lakos állítása, a bika az egyik utcán kószál, majd egy autó felgyorsít és teljes sebességgel nekicsapódik a bikának, akit hozzányom a falhoz. Ezt addig csinálta, amíg az állat meg nem halt.

A spanyolok többségének is elege van már a bikaviadalokból

A spanyol rendőrség beazonosította a járművet és elkezdte kivizsgálni az esetet, miután a képsorok bejárták a sajtót és hatalmas felháborodást váltottak ki az emberek nagy részében.

 „Szégyenletes és borzalmas képsorok Brihuegából” – írta a Twitteren Sergio Torres, a spanyol kormány állatvédelmi bizottságának vezetője, hozzátéve, hogy a történtekért súlyosan bűnhődniük kellene a felelősöknek, és az ehhez hasonló eseményeket be kellene tiltani, hogy ne hozzák többé szégyenbe az országot.

Vegyes reakciók

Az AnimaNaturalis állatvédő szervezet bíróságra akarja vinni az általa állatkínzásnak nevezett ügyet.

„Campanito egyetlen vétke az volt, hogy úgy cselekedett, ahogy bármelyikünk tette volna az ő helyében” – húzta alá közleményében Aida Gascón, a szervezet munkatársa, a bika arénából való kiszökésére utalva.

A guadalajarai bikaviadal-egyesület ugyanakkor dicsérte a falulakók közbelépését, amivel megakadályozták az állatot, hogy a település más területeire is eljusson, ahol nagyobb tragédia is történhetett volna.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI, The Guardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...