Saját KB bal
Saját KB jobb
Processed with VSCO with a1 preset

Vadvirágok és Shangri-la Nógrád megyében

A Világörökség részeként nyilvántartott és méltán népszerű Hollókő árnyékában talán kevesebb figyelem jut a Cserhátalja többi településének. Pedig a dimbes-dombos nógrád megyei tájban szerényen megbúvó falvakat saját jogukon is érdemes felkeresni.

A gasztro-turisták körében fine dining étterméről ismert Kozárd alig két kilométerre esik ki az Országos Kéktúra útvonalától. Szépen rendben tartott utcácskáin, a szobrokon és információs táblákon látszik, hogy a helyiek szívesen látják az erre járót. Ide vettük be magunkat az ebekkel pár napra, hogy innen kiindulva fedezzük fel a környék látnivalóit.

Annyit elöljáróban elmondanék, hogy ha semmit sem fedezünk fel, csak a környéken sétálunk, egy alkalmas dombról nézzük a naplementét, gyönyörködünk a tájban vagy a környék borait kortyolgatva elmélkedünk, akkor sem hiszem, hogy élmények nélkül távoztunk volna. A Cserhát vonulatai, a háttérben a Mátra bérceivel, önmagukban is sokat adnak.

Hollókő
Hollókő megunhatatlan
Mi azonban útnak indultunk. Nem hagytuk ki a „kötelező” Hollókői-vár és Ófalu kört, és egy rövid kitérővel a vártól a Kéken felkerestük a nemrég elkészült Isten tenyere kilátót.

Amikor novemberben ezt a Kéktúra szakaszt jártuk még csak a körvonal, az erek voltak meg. Már akkor is lenyűgöző volt a látvány innen, ahol egy letörés felett egy kis tisztás nyílik. Azóta az alkotó kitöltötte a sziluettet és a tenyér vigyázva áll őrt a táj felett. Jó itt elidőzni, élvezni, ahogy a természet és az ember alkotása ilyen harmóniában olvad össze.

Isten tenyerén

Vendéglátónk tanácsára felkerestük még az alig ötven állandó lakos számláló zsákfalut, Garábot, ahol az 1171-ben alapított Premontrei Apátságra ma már csak a romjain épült bájos templom emlékeztet. Illetve, talán a hangulat, a hely „szentsége”. Vannak helyek, amelyek egyszerűen különleges energiákkal rendelkeznek. Garáb is ilyen. Shangri-la Nógrád megyében – talán nem véletlen, hogy itt, a békés nógrádi tájban talált otthonra a Mahayana Buddhista Egyház. A kolostor kertje és a világ legnagyobb hangtála adomány ellenében, vezetéssel tekinthető meg – erről a kocsmában kaphatunk bővebb felvilágosítást.

A szent helyek és különleges energiák nyomában…

…másnap a Szurdokpüspöki határában található Hollósdombot kerestük fel, ahol a Táltos-hagyaték őrzői építették újjá a szent kutat, amely állítólag Mátyás király kora előtt hazánk három leghíresebb szent helyének egyike volt. Úgy hallottuk, hogy a helyen olyan erősek az energiák, hogy legfeljebb húsz percet tanácsos a forrás mellett elhelyezett gyógyító padon ülni.

Kőrösi Csoma Sándor sztúpa, Tar

Ezután Tar felé vettük az irányt, ahol a buddhista sztúpát és templomot tekintettük meg. Olyan érzése van itt az embernek, mintha Tibetben járna – és erre az eredeti jakvajas vagy a tibeti sós tea csak ráerősít. Frissítőként érdemes megkóstolnunk a rózsás italt is, amely Tar örökségére is utal: az első Világháború után Taron erdőtelepítésbe kezdtek az elcsatolt területeken lévő erdők pótlására. Tuzson János botanika professzor, akit e feladatra felkértek, a fenyvesek mellett damaszkuszi rózsákat is telepített, melyekből rózsaolajat vont ki. A Tuzson Arborétumban megtekinthető még az általa létrehozott Életfa-gyűjtemény, illetve az arborétum felé vezető ösvényen a Zagyva-mente kuriózumaiként számon tartott Csevice-források.

Buddhista templom, Tar

Tar másik nevezetessége „pokoljáró” Tari Lőrinc udvarházának romja, illetve a szép fekvésű Szent Mihály-templom, amelyre az udvarház romjaitól kivételesen szép a kilátás.

Akár gyalog, a Kéktúra mentén kelünk útra, akár – hozzánk hasonlóan – szemezgetünk a látnivalókból, a Cserhátalja hálás terep. A gyönyörű táj, a vadvirágok, a nyugalom és a helyi vendégszeretet Budapestről egy óra alatt elérhető.


Szerző és képek: Szalay Adél / Kutyabarát.hu; Instagram: @tatyiandme

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...