Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Jo-Anne McArthur on Unsplash

2027-ig betilthatják a tenyészállatok ketrecben tartását az EU-ban

Az Európai Bizottság jogszabályt javasol a tenyészállatok ketrecben tartásának fokozatos megszüntetéséről és végleges betiltásáról 2023-ig.

A hatodik sikeres európai polgári kezdeményezés eredményeként az Európai Bizottság jogalkotást indított a tenyészállatok tartására vonatkozóan. Egy olyan jogszabályt javasolnak, mely 2027-ig folyamatosan megszünteti a tenyészállatok ketrecben tartását, végül teljesen be is tiltja azt.

End the Cage Age

A jogalkotási folyamat az End the Cage Age című polgári kezdeményezés eredményeként indult. A kezdeményezéshez 2018 szeptemberében kezdték el gyűjteni az aláírásokat és juttatták el az ügyet az Európa Bizottságig, ahol pozitív választ kapott. Indoklásuk szerint a kezdeményezés tükrözi az etikusabb és fenntarthatóbb gazdálkodásra való áttérés iránti igényt és a meglévő uniós jogszabályok felülvizsgálatát.

A ketrectörvény

A ketrecben tartásra vonatkozó szabályok jelenleg nem vonatkoznak minden haszonállatra, csak a tojótyúkokra, a brojlercsirkékre, a kocákra és a borjakra. A bizottság kötelezettséget vállal arra, hogy 2023 végéig jogalkotási javaslatot terjeszt elő a ketrecrendszerek használatának fokozatos megszüntetésére és végleges betiltására vonatkozóan a kezdeményezésben említett valamennyi állat esetében.

Az egész rendszernek változnia kell

A ketrecek használatának megszüntetése szükségessé teszi a jelenlegi gazdálkodási rendszerek megváltoztatását. Ezért az Európai Bizottság egy már tervezett hatásvizsgálatban figyelembe fogja venni a meghozható intézkedések társadalmi-gazdasági és környezeti hatásait, valamint az állatjólét szempontjából jelentkező előnyöket. Ezzel összefüggésben legkésőbb 2022 elejéig nyilvános konzultációt indít. A bizottság értékelni fogja, hogy megvalósítható-e a 2027-től hatályba lépő jogszabály javaslatának kidolgozása.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...