Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyával a Kéken – 40 éve indult a Másfélmillió lépés Magyarországon

1979-ben húzott túrabakancsot Rockenbauer Pál és csapata, hogy keletről nyugatra haladva, gyalogosan átszeljék hazánkat az Országos Kéktúra jelzéseit követve. A sorozat nem titkolt szándéka az volt, hogy az emberek kedvet kapjanak a gyalogos természetjáráshoz, Magyarország tájainak felfedezéséhez. Generációk nőttek fel azóta, és a kéktúrázás még mindig fénykorát éli. Több tízezren vágtak már neki a nagy kalandnak, és nem titok, hogy Tatyival mi is szeretnénk annak a szűk elitnek a soraiba lépni, akik a teljes 1164 km-t végigjárták.

A mi tízfőnyi csapatunk fizikai értelemben egyáltalán nem állt különleges emberekből. Voltak köztük régi »szervezett« turisták, és voltak olyanok, akik soha semmilyen természetjáró egyesületnek nem voltak tagjai. Tehát amit mi tízen megcsináltunk, azt – bízvást állíthatjuk – bárki megteheti. – Rockenbauer Pál

Az Országos Kéktúra egyben és szakaszonként is teljesíthető, ráadásul a szakaszok sorrendjét és azt, hogy egyszerre mekkora távot teszünk meg, mi választhatjuk meg. A lényeg az, hogy a pecsételőfüzetbe összegyűjtsük az összes pecsétet. Egyszerűen hangzik, és valójában az is, de rengeteg kalandot, kihívást és szervezést vállal az, aki nekivág a “Kéknek”. Persze, ahogy a közhely is tartja, a másfélmillió lépéses út is egyetlen lépéssel kezdődik… vagy valami ilyesmi 🙂 A modern technikának köszönhetően a Magyar Természetjáró Szövetség honlapján és a facebookon is aktuális információk állnak rendelkezésre, a Túratervező app-pal pedig lényegesen könnyebb a tervezés mint a hagyományos térképes-iránytűs módszerrel.

Ha kedvet kaptál, hogy kutyáddal együtt belevágjatok egy valóban bakancslistás kalandba, akkor szerezzétek be a pecsételőfüzetet és a túratérképet, és vágjatok bele! Az első lépésekhez adunk még pár tippet:

  1. Mindig legyen nálad tintapárna! Ez azért fontos, mert a pecsételőhelyeken sokszor nincs, és nincs annál bosszantóbb, mint amikor a megtett kilométerek után nem tudsz egy jót pecsételni.
  2. Tervezés: ne vállald túl magad! A Kéktúra honlapján fent van a 27 szakasz és a pecsételőhelyek. A szakaszokat nyugodtan bonthatod kisebbekre, nincs megkötés, csak figyelj, hogy a pecsételőhelyek közti szakaszokat egyben teljesítsd, mert így tudod követni a teljesítményedet.
  3. Átlagosan kb. 4km/h-s sebességgel számolj, de vedd figyelembe a domborzatot is! Velünk egyszer megesett, hogy a napi etap után két napig alig bírtunk mozogni, annyira megterhelő volt a szintemelkedés.
  4. Szállásfoglalás: szerencsére egyre több a kutyabarát szállás a kéken. Ha turistaházban, kulcsosházban vagy kempingben szálltok meg, egyeztess előre.
  5. Bármelyik kutya alkalmas a túrázásra, de figyelembe kell venni a szükségleteiket, adottságaikat. Próbáljátok ki magatokat a természetben, mielőtt vándortúrába kezdetek.

További információk a Kéktúrázásról és a kutyás túrázásról

Bujdosó-Szalay Adél / tatyiandme
(Kutyabarát.hu)
Forrás és képek: Magyar Természetjáró Szövetség, MTVA, Wikipedia; indexkép: Tomkó Ádám – Táj /flickr
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...