Saját KB bal
Saját KB jobb

Kiránduljunk kutyával! – A Bozótmíves-tanösvényen jártunk

A Bozótmíves-tanösvény Gödöllőtől nem messze, Mogyoród és Kerepes között, a Szár-hegyen fekszik, a régi 3-as főúton szempillantás alatt elérhető Budapestről és a keleti agglomerációból.

Magasles a közelben - Fotó: @tatyiandme

Bozótmíves? Hát az meg mi?

A bozótmívesség az angol bushcraft vitathatóan frappáns magyarítása, amely arra utal, hogy a természeti népek túlélési technikáit felhasználva – azaz, a bozótban található erőforrásokra hagyatkozva – hogyan élhetünk túl a vadonban.

Hazánkban, valószínűleg a településektől távol eső vadonok hiányából és a barátságos terepviszonyokból adódóan a bushcraft kevésbé elterjedt szabadidős tevékenység, bár ez a Magyar Bozótmíves Egyesület tagjainak lelkesedéséből mit sem von le. Nekik köszönhető, hogy Magyarországon meghonosult a bushcraft, számos videóval és cikkel, illetve ezzel a remek tanösvénnyel csinálnak kedvet a laikusok számára.

Kellemes, jól jelölt tanösvény - Fotó: @tatyiandme

A bozótmívesség leleményességet, kézügyességet és gyakorlati érzéket fejleszt, közelebb hozza az embert a természethez. Az egy irányban mindössze másfél kilométeres tanösvényt bejárva betekintést nyerhetünk a bushcraft világába, de természetjáróként is hasznosítható ötletekkel is gazdagodhatunk.

Hogyan határozzuk meg a helyzetünket a vadonban? Hogyan állapítsuk meg, merre van az északi irány? Milyen tűzgyújtási technikák léteznek? Melyik alkalmas leginkább sütögetéshez? Hogyan készítsünk átmeneti menedéket éjszakára? Ilyen és ehhez hasonló témákat fejtenek ki a bozótmíves tanösvény rendkívül informatív táblái. Ezen felül pedig bepillantást engednek a hazai flóra és fauna életébe.

Kökény - Fotó: @tatyiandme

Könnyed túra, rengeteg hasznos ismeret

Kerepes felől, a Bozótmíves-tanösvény parkolóban álltunk meg, és innen a sárga háromszög jelzést elérve először a Szár-hegy felé vettük az irányt. A rövid kaptatóról hamarosan jobbra, derékszögben nyílik egy ösvény, amely elektromos kerítés mellett (amikor ott jártunk, nem futott benne áram, mivel több helyen kidőlt, megrongálódott) halad felfelé a domboldalban. Innen hátranézve már ízelítőt kaphatunk a később ránk váró kilátásból.

A sárga háromszög jelzés vezet a Szár-hegyre -Fotó: @tatyiandme
A pihenőpadtól nyílik a pihenőhely

A pihenőpadhoz érve gyönyörködjünk egy kicsit, majd a mögötte nyíló ösvényen uccu be az erdőbe, hogy hamarosan a szépen rendben tartott, padokkal és tűzrakóhellyel beépített Makrai „Ales” Tibor (Gyuricza Lászlóval együtt a bushcraft hazai úttörői – a szerk.) pihenőnél lyukadjunk ki. Ez a tanösvény kezdőpontja, innen a jelöléseket követve haladhatunk végig az állomáshelyeken.

A Makrai "Ales" Tibor pihenőhely - Fotó: @tatyiandme

A jól jelzett ösvény kellemes, dimbes-dombos, könnyen járható, többször szép kilátás nyílik Budapestre, a Budai-hegyekre.

Mielőtt elfeledkeznénk a civilizációról, hol az autózaj, hol a HÉV zakatolása töri meg a csendet. Mindezzel együtt kellemes és érdekes programot ígér a Bozótmíves-tanösvény, ha éppen akad egy szabad délutánotok. Ha több időtök van, érdemes felkeresni a közeli Gödöllőt, ahol Sissi nyomában sétálgathattok az Erzsébet-parkban, vagy ihattok egy jó kávét valamelyik kutyabarát kávézóban.

Hasznos információk:

Az útvonal térképét és leírását az ingyenesen letölthető Természetjáró alkalmazásban találhatjátok meg. Autóval a Google-térképen Bozótmíves-tanösvény parkoló nevű helyet célozzátok meg. Tömegközlekedéssel a gödöllői HÉV-ről Mogyoródnál szálljatok le (így ellenkező irányban indultok).

A sárga háromszög jelzés halad át a Szár-hegyen, ezt követve juthattok el a tanösvényig.

Könnyed útvonal, minimális szintemelkedés. Kezdőknek is ajánlható. Különösebb felszerelés nem szükséges.

Szerző és képek: Bujdosó-Szalay Adél / tatyiandme.blog.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...