Jó reggelt a pokolban! Erdőtüzek festik narancssárgára az égboltot Kaliforniában

Egészen bizarr látványra ébredtek a San Francisco körzetében élők szerdán, amikor a környező erdőtüzek narancssárgára festették az égboltot.

Jelenleg is az eddigi legsúlyosabb erdőtüzek tombolnak Kaliforniában, melyek egészen közelről érintik már a lakott területeket.  Az akadálytalanul terjedő tüzek elérték már Washington és Oregon államokat is. Több ezer embert telepítettek ki és több száz lakóingatlan vált a tüzek martalékává, melyek közel 10 000 négyzetkilométeren pusztítanak.

Szerdán reggel a San Francisco körzetében élők arra az apokaliptikus látványra ébredtek, hogy a teljes égbolt elszíneződött narancssárgára és hamu száll alá az égből.  A szakemberek szerint ez a „pokoli” látvány annak köszönhető, hogy a füstrészecskék a kék fényt nem, csak a sárga-narancs-piros fényt eresztik át.  A fény később sem változott, a városra egész nap sejtelmes narancssárga sötétség borult. A közterületeken égve maradtak a világítások, a nap egyszerűen nem kelt fel reggel a szokásos módon.

A közösségi médiát elárasztották a furcsa látványról készült képek és videók.

Ez a fotó például délben készült:

A látvány tehát annak köszönhető, hogy a tüzekben keletkezett óriási füst, mely körbeveszi a várost elnyeli a kék fény nagy részét és csak a sárga, vörös és narancs fény kerül a felszínre. A füstön a nap fénye sem tud áthatolni, ezért maradt a városban egész nap sötétség.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian

Cover: Eric Risberg/AP

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...