Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutya személyiségtípusok és ami mögöttük van – 3. rész

A kutya személyiségtípusok gyakorlati haszna

És itt vissza is érkeztünk ahhoz, hogy miért fontos, hogy a kutyák személyiségét kategorizálni vagy mérni lehessen. Ahogy a kutya személyiségtípusok meghatározását végző tanulmány vezető szerzője, Dr. Mohammad Amirhosseini elmondta, a kutatás eredménye segíthet a kutya-ember kapcsolat hatékonyabbá tételében. Azaz, a jobb kutya – gazdi párosok megtalálásában, illetve a munkakutya alkalmasság felmérésében. Tehát, ahogy az emberi személyiségmérés esetében, itt is a „zsák a foltját” megtalálásában.

Amerikában minden második (!) kutya viselkedési problémák miatt kerül menhelyre. Ez azt jelenti, hogy a kutya olyan viselkedést folytat, amely a gazdi számára nem kezelhető. Az, hogy mit tekintünk viselkedési problémának, sok esetben nagyon egyéni megítélés alá esik. Míg valakinek nem gond, ha a kutya ugatós, vagy játékos, energikus, stb. másnak komoly problémát okozhat, ha a kutyája nem hagyja pihenni, felássa a kertet vagy hangosan ugat a lakásban. Egy munkakutya esetében előny a soha nem lankadó érdeklődés, a végtelen energia, a zseniális problémamegoldás, az, hogy mindig feladatra készen áll. Ugyanez egy családi kutya esetében idegesítő, fárasztó lehet, ha nincs megfelelően kezelve a kutya, akkor romboló viselkedéshez vezethet. Pedig ugyanaz a személyiség, csak más a környezet.

Dr. Amirhosseini így fogalmaz:

„Úgy véljük, hogy az eredményeink segíthetnek a kutyakiképzőknek abban, hogy gyorsabban és pontosabban tudják felmérni, mely állatok lesznek hosszú távon sikeresek a karrierjükben. Például a bűnüldözésben vagy a fogyatékkal élők segítésében. Az eredmények arra is felhasználhatók, hogy segítsenek a menhelyeknek a megfelelő elhelyezésben, így csökkentve azon állatok számát, amelyeket azért adnak vissza, mert nem illenek az örökbefogadó családjukhoz”.

A személyiségtípusok értelmezése tágabb keretben

Ahogy az emberek, úgy a kutyák viselkedésének kutatása sem új terület. Az egyes fajták és egyedek viselkedés menti szelekciója a tenyésztésben és a „profi” kutyázásban egyaránt régi gyökerekre nyúlik vissza. Számos olyan módszer létezik, amelyekkel megállapíthatjuk, hogy milyen egy kutya személyisége, vagy adott feladatkörre alkalmas-e. Ilyenek például a kölyöktesztek, amelyekkel a leendő segítő- és munkakutyákat akár már pár napos korban vizsgálják.

Emily Birch klinikai állatviselkedéskutató azonban elmondja, hogy az új tanulmány eredményei ennél távolabbra mutatnak.

„Viselkedéskutatóként tapasztalom annak következményeit, amikor a kutyák és a gazdik rosszul illeszkednek egymáshoz. Ugyanakkor, igyekszem inkább óvatosan címkézni a kutyákat. Az egyes személyiségtípusok egy széles skálát jelölnek, és van átjárás közöttük. Azt is fontos megjegyezni, hogy az adatok elsősorban a tulajdonosok beszámolóin alapulnak. Ezek a környezettől és a helyzettől függően változhatnak, és idővel változnak is.”

Amikor tehát az egyes személyiségtípusok jelentőségét értékeljük, érdemes azt inkább iránymutatóként, mint kőbe vésett dogmaként értelmezni. Ahogy korábban írtuk, ezek a kategóriák inkább egyfajta merítést jelentenek. Ami nincs benne, azt nem fogjuk tudni beletenni, és ami benne van, azt nem fogjuk tudni hozzáadni. Ugyanakkor, hogy az adott tulajdonságkészletből mit hozunk ki, az egyéb tényezőkön is múlik. A kutya egészsége, környezete, a tanulási lehetőségei és a gazda személyisége is lényeges és fontos tényezők, amiket tekintetbe kell venni a személyiség alakulása szempontjából.

A cikksorozat folytatásában részletesen bemutatjuk a Dr. Amirhosseini és munkatársai által azonosított személyiségtípusokat és azok jellemző vonásait.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-behavior/ai-discovers-dog-personalities-news; Dr. Mirnics Zsuzsanna: A személyiség építőkövei (2006). https://hu.wikipedia.org/wiki/Big_five_szem%C3%A9lyis%C3%A9gmodell; Képek: Photo by Sam Lion: https://www.pexels.com/photo/smiling-ethnic-hugging-dog-in-sunlight-5731819/; Photo by Samson Katt: https://www.pexels.com/photo/crop-ethnic-woman-caressing-cute-purebred-dog-at-home-5255522/; Photo by Helena Lopes: https://www.pexels.com/photo/unrecognizable-woman-caressing-golden-retriever-in-nature-7932586/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...