Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Richard Brutyo on Unsplash

Testbeszédünk komoly hatással van kutyáinkra

Az állatok figyelemre méltó képességgel rendelkeznek a testbeszéd érzékelésére. Kiemelten figyelnek nem verbális jelekre. A testbeszédünk hatása arra, hogy az állatok hogyan érzékelnek minket és hogyan reagálnak ránk, olyan lenyűgöző téma, amely számos kérdést felvet.

A témával kapcsolatban Dr. Abbie Maroño végzett komoly kutatásokat. Először is ő a nyílt testbeszéd fontosságát hangsúlyozza. A nyílt testbeszéd az emberekben is bizalmat kelt, megbízhatóságot sugároz. Az állatokra ugyanilyen hatással van. A nyílt testbeszéd kulcsfontosságú elemei pedig a szembenézés, a keresztbe tett lábak és karok elkerülése, valamint a nyugodt és nyitott testtartás. Az emberekhez hasonlóan az állatok is értelmezhetik a zárt testbeszédet az agresszió vagy a védekezés jeleként.

A személyes tér fontossága

Az állatok személyes terének tiszteletben tartása egy másik fontos szempont, amelyet figyelembe kell venni. Ahogyan az embereknek is vannak személyes térpreferenciáik, úgy az állatoknak is megvannak a maguk komfortzónái. Dr. Maroño a Quora oldalán válaszolt az ezzel kapcsolatos kérdésekre. (A Quora egy olyan közösségi oldal, ahol magát a tartalmat is a közösség építi. Enciklopédikus és címszavas tartalom helyett – mint a Wikipédia – kérdések és válaszok adják a tartalmat. ) Válaszát a macskák példájával szemléltette. Egyes macskák jobban szeretnek a gazdájuk közelében lenni, míg mások jobban érzik magukat, ha bizonyos távolságot tartanak. Ha tiszteletben tartjuk a határaikat, és teret adunk nekik, akkor az állatok saját belátásuk szerint közeledhetnek vagy húzódhatnak vissza.

A testbeszéd fontossága

Nagyban befolyásolja tehát viselkedésünk és testbeszédünk, hogy az állatok hogyan érzékelnek és reagálnak ránk. Ha nyitott testbeszédet mutatunk, nyugalmat és bizalmat sugározunk. Ha tiszteletben tartjuk az állatok személyes terét, a velük való interakcióink során könnyebben teremthetünk bizalmas légkört. A testbeszéd erejének megértése és hasznosítása nemcsak az állatokkal való kapcsolataink szempontjából előnyös. Elmélyíti a kognitív és érzelmi képességeik iránti megbecsülésünket is.

Bohata Krisztina

(Kutyabarat.hu)

Forrás: onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...