Saját KB bal
Saját KB jobb
Fotó: Blue Bird: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/szemely-allat-kutya-hazi-kedvenc-7210633/

Miért szeretik annyira a kutyák a hasvakarást?

Kevés olyan kutya van, aki nem szereti a hasvakarást. Van, aki szinte azonnal a hátára dobja magát, amint meglátja a gazdit, vagy egy kedves ismerőst.

Gondolkoztál már azon, hogy miért pont a hasukat szeretik vakartatni a kutyák? Vajon miért dobják magukat a hátukra és kérnek egy kis hasvakarást? Talán ez a bizalom jele? Vagy simán csak itt esik legjobban a vakargatás? Nézzük meg, mi áll a háttérben.

A gazdi figyelme

Az egyik legjobb módszer arra, hogy egy kutya felhívja magára gazdája figyelmét, ha a hátára dobja magát. Nincs olyan gazdi, aki erre a mozdulatra nem áll meg és nem simogatja meg kedvence hasát, ha már ilyen cuki módon kéri. Egyes feltevések szerint a kutyák az idők során megtanulták, hogy ha nagyon szeretnék a gazdi figyelmét magukra irányítani, ez egy jó módszer a figyelemfelhívásra. Igaz, vagy sem, a módszer elég hatásos.

Az oxitocin varázsa

Tanulmányok kimutatták, hogy az a hormon, amely összeköti az anyákat és az újszülött csecsemőket, ugyanaz a hormon, amelyet a kutyák és a gazdik is felszabadítanak, amikor kapcsolatba lépnek egymással. Ez pedig nem más, mint az oxitocin. A hasvakarás valószínűleg komoly oxitocinlöketet jelent a kutyáknak, ezért aztán nagyon szeretik és mindent megtesznek érte.

A másik ápolása

Még egy elmélet létezik a hasvakarás fontosságával kapcsolatban. A hassimogatás és vakargatás hasonlít ahhoz az ápoláshoz, amit még vadon élő őseik nyújtottak egymásnak. Az egy fajtához tartozó állatok általában tisztogatják, ápolják egymás bundáját, tollait, bőrét, fülét. Ezt pedig  simogatással, dörzsöléssel, vakargatással teszik. A kutya számára talán ez egy ősi igény és vágy. Ez a fajta társas ápolás jellemző a falkában élő állatokra, például a farkasokra és a vadkutyákra is. A szakértők szerint ez erős, bizalmi kapcsolatot épít ki a falka tagjai között. A hasvakarás ugyanezt a fajta szociális ápolást szimulálja. A kutyák talán azért kezdeményezik és szeretik, hogy szorosabb köteléket alakítsanak ki gazdáikkal.

Minden kutya szereti a hasvakarást?

Bizony a fentiek ellenére nem minden kutya szereti a hasvakargatást. Ez a terület az egyik legérzékenyebb zóna a testükön. A hátra fekvés a behódolás jele is lehet. Ilyen esetben a pocak megvakarásahoz való lehajoló mozdulatot akár a dominancia jeleként is értelmezheti a kutya.Ha elfordítja a fejét, a tekintetét amikor hozzá hajolsz, vagy ha esetleg picit bepisil, akkor szinte biztos, hogy a háton fekvés a megadás, behódolás jele.

Azonban ha a kutya a hátára fekszik, lágy a tekintete, a fülei lazán állnak, nincsenek a fejhez lapulva, a szájuk nyitva van és a nyelv esetleg oldalra kilóg belőle, akkor biztosan hasvakarásra ácsingóznak.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: animalwellnessmagazin

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...