Saját KB bal
Saját KB jobb

Játékos tanulás – mit tanulhat a kutyánk a közös játék során?

Labdázás

A sok kötelezettség, a túlzsúfolt napirendek között könnyű elfelejteni, hogy milyen jó is a játék. Csak belefeledkezni valamibe, amit élvezünk és nem törődni semmivel. Kutyáink még pontosan tudják ezt, ezért érdemes példát venni róluk.

Egyébként az emberi fejlődésben és kommunikációban is nagyon fontos szerepe van a játéknak. A közös vagy egyéni játéktevékenység ez egyik legfontosabb szocializációs eszköz, amelyet még terápiás célokra is alkalmaznak. A játékos tanulás pedig hatékony és élvezetes.

A kutyánkkal való közös játék során rengeteg hasznos készséget is megtaníthatunk és gyakoroltathatunk. A labdadobálás, amit sok-sok kutya nagyon szeret, például remek arra, hogy megtanítsuk a kutyánknak, hogy ideje van a dolgoknak. „Ideje a keresésnek, és ideje az elveszítésnek; ideje a megőrzésnek, és ideje az eldobásnak.” Azaz, szaladjon féktelenül, de térjen vissza. És ha kérjük, adja oda a labdát. Röviden: tanulja meg az ösztöneit kontrollálni, és azt, hogy váltson az önfeledtség és a feladat között.

A labdázás azért remek erre, mert egyik pillanatról a másikra kell váltani: engedelmesen odaadni a labdát, hogy aztán féktelenül szaladhasson. És utána megint megállni és koncentrálni. Hogy ez mennyire nem egyszerű feladat, azt abból láthatjuk, hogy hány kutya nem hajlandó megtenni. Ha a miénk is abba a csapatba tartozik, aki ha egyszer megszerezte, a közelbe se jön többé, akkor jó hírünk van. Nemcsak a kutyánknak taníthatunk valami újat, hanem magunknak is. Méghozzá azt, hogy megtanítsuk a kutyánknak a hozd vissza és az ereszd/kérem szavak jelentését! Egy pár ízletes jutalomfalattal bizonyára hamar elérjük az áttörést, és folytathatjuk is az önfeledt közös játékot.

A labdázás a komolyabb szintű tanításban is hasznos alap lehet. Ha kutyánk már tudja, hogy visszahozza és elengedi a labdát, akkor kérhetünk tőle közben komolyabb feladatokat is. Például, hogy csak akkor szaladjon a labda után, ha megengedjük vagy mondjuk megkerüljön minket mielőtt eldobja. Játékosan a komolyabb engedelmes feladatok is sokkal szórakoztatóbbak.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-behavior/enrichment-games-for-dogs; Kép: Photo by Maud Slaats: https://www.pexels.com/photo/picture-of-an-australian-collie-dog-2326938/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...