Photo by Fermin Rodriguez Penelas on Unsplash

Kutatás bizonyítja, hogy a kutyák képesek minket manipulálni

Minden gazdi ismeri a bánatos kutyaszemeket és azt is tudj, hogy nagyon nehéz ellenállni nekik. De vajon a kutyák képesek minket tudatosan manipulálni például az ilyen fegyvereikkel?

Egy szomorú, könnybe lábadt kutyaszemnek és bánatos arcnak még a legszigorúbb gazdi is nehezen tud ellenállni. Nagy valószínűség szerint eszünkbe sem jut, hogy amikor kutyánk bedobja a „kiskutyaszem” trükköt, azt tudatosan teszi azért, hogy elérje, amit akar. Tényleg képesek a kutyák ilyen tudatosan manipulálni gazdájukat céljaik elérésében? Egy újabb kutatás közelebb jutott a megoldáshoz, mint eddig bármelyik.

A szomorú kiskutyaszem az evolúció műve

Az ellenállhatatlan szomorú kiskutyaszemet a kutyák ősei még nem tudták produkálni. Ez a képességük a háziasítás során alakult ki. A Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) 2019-es kutatása szerint a kutyák háziasítása egészen pontosan az arcizmaikat alakította át, hogy kifejezőbben tudjanak kommunikálni az emberrel.  A tanulmány szerint a belső szemöldök intenzív felhúzásáért felelős izommal például csak a kutyák rendelkeznek, a farkasok nem.

Ez az apró arcizom mozgás pedig hasonlít az emberi szomorú arckifejezéshez. Amikor egy kutya ilyet csinál, gondoskodó reakciót vált ki az emberből. A kutatók szerint az emberek hajlamosak olyan kutyákat választani, amelyek csecsemőszerű vonásokat mutatnak. Például nagy homlok és nagy szemek. Nem véletlenül lett tehát a francia bulldog 2022-ben az USA legnépszerűbb kutyája.

A háziasítás során a kutyák képesek lettek arra, hogy az állatok között egyedülálló módon értsék és megértsék az emberi kommunikációt és használják is azt, akár saját érdekeik érvényesítésére.

Az arcizmok tanulmányozása is ezt támasztja alá

Egy másik kutatás, amelyet a 2022-ben megrendezésre kerülő Experimental Biology éves konferenciáján mutattak be, tovább erősíti ezt a véleményt. A kutyák arcizmaiban ugyanis nagyobb arányban vannak „gyors mozgású” izomrostok, mint a farkasokéban. Ez teszi lehetővé, hogy a kutyák jobban és gyorsabban kommunikáljanak az emberrel. A tanulmány szerint a gyors izomrostok aránya a kutyamintákban 66-95% között mozgott, a farkasoknál pedig átlagosan 25% körül volt.

Összehasonlításképpen: az emberek arcizmai nagyrészt gyors mozgású izomrostokból állnak. Ez teszi lehetővé, hogy gondolatainkat azonnal kifejezzük.

Mesteri manipulátorok

A Zürichi Egyetem kutatócsoportjának 2017-es tanulmánya szerint a kutyák képesek a taktikai megtévesztésre. Ennek  igazolására 27 kutyából álló csoporttal végeztek vizsgálatokat, az eredmény pedig lenyűgöző volt.  A kísérlet során minden kutyához két embert rendeltek.  Az egyik engedékenyebb vagy „együttműködőbb” volt a jutalomfalatokkal, a másik pedig szigorúbb vagy „versengőbb”. Amikor a kutyák már be tudták azonosítani, hogy melyik ember ad könnyebben jutifalatot, oda kellet vezetniük három doboz egyikéhez. Az egyikben kolbász volt, a másikban egy kevésbé kedvelt jutifalat, a harmadik pedig üres volt.

Az első napon a kutyák gyakrabban vezették az együttműködő embert a kolbászos dobozhoz, mint a szigorúbb embert.  A második napon azt figyelték meg, hogy a szigorú embert inkább az üres dobozhoz vezetik. A kutatók úgy látják, hogy a kutyák pontosan felismerték, hogy melyik embernek mekkora hajlandósága van a jutalomfalat adásra. Ezt a tudást pedig fel is használták tetteikben.

Még számos kutatás és megfigyelés szükséges ahhoz, hogy egyértelműen kimondható legyen, hogy a kutyák képesek tudatosan manipulálni gazdáikat. Azonban ha csak a saját hétköznapi életünkre gondolunk, bizony egy szomorú kutyaszem láttán a legtöbb gazdinál könnyebben kinyílik a jutifalat tartó doboz teteje.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogingtonpost

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...