Photo by Dan Blackburn on Unsplash

Három évtized után az amerikaiaknak új kedvenc kutyafajtájuk van

Három évtizeden keresztül volt a labrador retriever a legnépszerűbb és legkedveltebb kutyafajta az Egyesült Államokban. Az Amerikai Kennel Club szerint a helyzet azonban változott és a labradort nem más, mint a francia bulldog taszította le a képzeletbeli trónról.

Az AKC népszerűségi rangsora az ország legrégebbi kutyaregiszterének mintegy 200 fajtáját foglalja magában. Tavaly közel 716 500 kölyökkutyát regisztráltak újonnan, ezek közül körülbelül minden hetedik francia bulldog volt.  A mintegy 108 000 újonnan bejegyzett „frencsi” több mint 21 000-rel haladta meg a labradorok bejegyzésének számát.

Megosztó népszerűség

A labrador retriever 31 éve volt az amerikaiak kedvenc kutyafajtája. Egyik másik kutyafajta sem volt ilyen hosszú ideig a népszerűségi lista első helyén. Az AKC bejelentése szerint 2022-ben már a francia bulldog volt az országban a legelterjedtebb fajtatiszta kutya. A francia bulldog ideális városi kutya, azonban a fajta egészségügyi állapota sok kérdést vet fel szakemberekben.

Huszonöt évvel ezelőtt még a legnépszerűbb kutyák 75-ös listájára sem kerültek fel. Gyorsan és kétes tenyésztési körülmények között lettek egyre elterjedtebbek. A megnövekedett kereslet etikátlan tenyésztéssel és gyors haszonszerzéssel párosult. A felelőtlen szaporítás következtében a fajta egészségügyi állapota folyamatosan romlott. Légzési nehézségek, bőrbetegségek, szembetegségek és gerincbetegségek lettek egyre nagyobb számban megfigyelhetők a francia bulldogoknál. Ez pedig a világ sok táján megkondította a vészharangokat.

A brit állatorvosi szövetség 2022-ben egyenesen felszólította az embereket, hogy ne vegyenek nyomott orrú kutyát, például francia bulldogot. Hollandiában betiltották az ilyen kutyák tenyésztését, az ország mezőgazdasági minisztere a tartásukat is tiltó listára akarja tenni.

A közösségi média hatása

Az angol és francia gyökerekkel rendelkező francia bulldog a 20. század fordulóján vált népszerűvé az amerikai elit körében. Ez a népszerűség azonban idővel elkopott és jócskán elhalványult. Hogy lett mégis újra népszerű a 21. századi gazdik körében? A közösségi média ereje a francia bulldog sorsát is megpecsételte. Olyan hírességek, mint Leonardo di Caprio, Lady Gaga vagy a népszerű képviselő AOC (Alexandria Oasio-Cortez) döntöttek francia bulldog tartása mellett. Ezt pedig számos alkalommal meg is osztották közösségi média felületeiken. Az is lökött egyet a fajta népszerűségén, hogy a legnagyobb amerikai kutyakiállításon (Westminster) Winston, egy francia bulldog lett a második helyezett, majd egy másik rangos kiállítást meg is nyert.

A francia bulldogok egészségi állapota nemcsak a felelős tenyésztők, hanem a felelős és tudatos gazdik kezében is van. Aki szaporítóktól, megfelelő tájékozottság nélkül vásárol kiskutyát, nemcsak a fajta egészségének romlásához, de a szaporítók gátlástalan pénzszerzéséhez is hozzájárul.

Bohata Krisztina

Forrás: akc.org

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...