Saját KB bal
Saját KB jobb

Mik a csepegtető öntözőrendszer sajátosságai?

Csak rajtunk múlik, hogy a ház melletti területet pontosan mire is használjuk, de az biztos, hogy a virágok és más növények ültetése az egyik legjobb megoldás. Ha azonban a gyep vagy egy kert kialakítása mellett tesszük le a voksunkat, akkor az öntözést is meg kell oldanunk.

Ehhez nyújtanak kényelmes, és nem utolsó sorban hatékony alternatívát az öntözőrendszerek, amiknek alapvetően két típusát különböztetjük meg. Az egyik csoportba tartoznak a hagyományos kivitelben készülő változatok, a másikba pedig a csepegtető típusok. 

Ez utóbbi kiépítését tervezed, de még nem szerezted be a szükséges alkatrészeket? Akkor figyelmedbe ajánljuk a Szomszedkert csepegtető menüpontját, itt ugyanis minden fontos terméket megtalálsz!

Ha pedig többet is megtudnál ezekről az öntözőrendszerekről, akkor a lehető legjobb helyen vagy, ebben a cikkünkben ugyanis ezt a témát vesszük górcső alá. Először is elmondjuk, hogy milyen sajátosságai vannak, utána pedig arról is lesz szó, hogy milyen elemekre, kiegészítőkre van szükség a telepítéshez. 

Milyen sajátosságai vannak egy csepegtető öntözőrendszernek?

A hagyományos és a csepegtető öntözőrendszer alapvetően a működési elv tekintetében különböznek egymástól. A “normál” kivitelben készülő változatok használatával esőztető módszerrel tudjuk öntözni a növényeinket, ugyanis a vizet nagy intenzitással, felülről kapják. Pont úgy, amikor esik az eső. Ez remek megoldást jelent például a gyep vízellátására, ami kifejezetten szereti ezt az öntözési módszert.

Vannak azonban olyan növények is, amik sokkal jobban kedvelik, ha a talajból szívhatják fel a számukra szükséges vízmennyiséget. Közéjük tartozik a legtöbb zöldség, de sok virág, illetve a gyümölcsfák egy része is ide sorolható. Ezek esetében sokkal célravezetőbb a csepegtető öntözőrendszer telepítése, hiszen a segítségével folyamatosan, kis intenzitással juttatható a víz a talajra.

Milyen elemekből állítható össze egy ilyen rendszer?

Ami az alkatrészeket illeti, a két legfontosabb elem nem más, mint a csepegtetőszalag és a mikro csepegtetőcső. Ezeken keresztül ugyanis a víz kis mennyiségben tud áthaladni, egészen addig, amíg el nem éri a beépített csepegtetőtesteket, amik szabad utat biztosítanak a rendszerből való kijutáshoz.

Ezeken kívül még szükség lehet mikroszórókra, csepegtetőgombákra, illetve különböző csatlakozókra, idomokra a szereléshez. És persze kell egy megfelelő kialakítású csap is, amivel meg tudjuk nyitni, illetve el tudjuk zárni a víz útját.

Milyen kiegészítőre lehet még szükséged hozzá?

A telepítéshez célszerű olyan speciális eszközöket is beszerezni, mint amilyen például a lyukasztószerszám, illetve a hozzá való lyukasztófejek.

Láthatod, hogy a csepegtető öntözőrendszer remek megoldást kínál a virágok, illetve a zöldségek, gyümölcsfák öntözéséhez. Van néhány sajátossága, ami megkülönbözteti a hagyományos változatoktól. Ezekkel mindenképp érdemes tisztában lenned, ugyanúgy, ahogy azzal is, hogy milyen alkatrészekre van szükséged a telepítéshez.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...