Saját KB bal
Saját KB jobb
pixabay

A szomorú kutyaszemet az evolúció során fejlesztették ki a kutyák, nem véletlenül!

Azok a szomorú édes kutyaszemek, amelyeknek nem lehet ellenállni. Muszáj adni neki még egy falatot és jaj ne szidd már le annyira, nézd milyen bánatos. Az ember lánya (vagy fia) a legnagyobb bűnöket is megbocsájtja, ha ÚGY néz rá a kutyája.

Kutatók egyenesen azt állítják, hogy a kutyák olyan arcizmot növesztettek szemük körül az evolúció során, ami segíti őket abban, hogy jobban ki tudják fejezni érzelmeiket és az emberrel bensőségesebb viszonyt alakítsanak ki.  Igen, ennek segítségével látjuk nap mint nap azt a bizonyos szomorú, szeretlek gazdi, adj még egy falatot és jaj nem is vagyok rossz tekintetet. Eddig is tudtuk, hogy milyen elképesztően kifejezőek a kutyaszemek, de hogy ezt egy direkt erre kifejlesztett izomnak köszönhetjük, na az igazi meglepetés.

A felhúzott szemöldököt is ezzel a kis izommal hozzák létre, amivel tökéletesen kifejezik az érdeklődésüket a gazdi felé, az adott feladat iránt. A szemük emberibbnek és nagyobbnak tűnik és így valóban emberszerűbb az „arckifejezésük”, ami arra ösztönzi az embert, hogy gondoskodjon róla, foglalkozzon vele.

A Portsmourth Egyetem kutatói azt is megállapították, hogy ezt a bizonyos kis izmot akkor vetik be kutyák, amikor kapcsolatba szeretnének lépni az emberrel, vagy amikor tudják, hogy gazdájuk figyeli őket. Ezzel bizonyították azt, hogy a több ezer év alatt létrejött kis izomcsoport kifejezetten arra szolgál, hogy az ember-kutya kapcsolatot támogassa és megkönnyítse. Azt is bizonyították, hogy a farkasokban nem található meg ez a kis plusz izom.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: independent.co.uk

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...