3 nyugodt természetű macskafajta, amely kutya mellé is jó választás

Cica – kutya harc, hangzik olyan gyakran a kifejezés egy-egy konfliktus során, ez pedig nem véletlen, hiszen sok esetben a két szőrös háziállat bizony nem feltétlenül jön ki egymással túl jól. Azonban van néhány olyan tipikusan nyugodt természetű cica, akik teljesen biztosan jól érzik majd magukat akár egy kutyus lakótársaként is. Lássunk három ilyen puha talpú kedvencet!

1.Amerikai rövidszőrű cicák

A könnyed természetű és kifejezetten ragaszkodó amerikai rövidszőrű cicák a legtöbb esetben testvéri szeretetet táplálnak a kutyák iránt. Annyira szociálisak, magabiztosak és játékosak, hogy tulajdonképpen bárkit elfogadnak játszópajtásnak, így hamar jó kapcsolatot alakítanak ki a kutyákkal is. Nyugodtságuk és emberközpontúságuk miatt kifejezetten jó velük együtt élni, emellett a szabadban és a lakásban egyaránt remekül érzik magukat. Ráadásul ez a fajta akár 15 évig vagy még tovább is élhet, így ha egykorúak az állatok, az egy nagyon hosszú barátság kezdete lehet.

  1. Maine Coon cicák

Dobj el egy labdát, és a kutyád és Maine Coon cicád pedig garantáltan azonnal versenyre kelnek egymással azért, hogy minél előbb visszaérhessenek vele hozzád. Nem véletlen, hogy olyan sokan választják ezt a cica fajtát olyan házakhoz, ahol már él egy kutya is. Ezek a könnyed és nyugodt természetű cicák ugyanis remekül kijönnek más állatokkal is. Olyannyira sok a hasonlóság a kutyák és a Main Coon cicák között, hogy nyaranta szívesen pancsolnak velük, de adott esetben még a pórázon való sétálástól sem riadnak vissza. A szabadban érzik a legjobban magukat, de a benti tartással sincs gondjuk abban az esetben, ha megfelelő mennyiségű inger éri őket. Persze ha a Main Coon cica társa egy kutya, ezzel a résszel garantáltan nem lehet probléma.

  1. Birman macska

Ha aggódsz amiatt, hogy a kölyökkutyád magányos lesz amíg te a munkahelyeden vagy és egy ideje már gondolkozol azon, hogy egy cica gazdija is szívesen lennél, akkor érdemes megismerned a Birman, vagy más névem Burmai templommacskákat. Bár elegáns megjelenésük és fényűző bundájuk miatt sokan talán nem is gondolnák, de tökéletes játszótársai lesznek a kutyusodnak. A Birmanok ugyanis szeretnek üldözni, labdákat visszahozni és birkózni is, így garantáltan remekül kijönnek majd egymással a négylábúak. Sőt, különösen igénylik is a társaságot, nehezen viselik a magányt. Így benti tartásra is csak akkor alkalmasak, akárcsak a Maine Coonok, ha elegendő inger éri őket a falak között. Ehhez pedig remek partner lehet egy eb.

Hogy érdemes összeszoktatni a cicákat a kutyákkal?

Akármelyik fajta cicát is választod társadul és bármilyen kutyusod is van otthon, a fokozatosság mindig fontos, amikor összeszoktatod a két állatot. Hiszen hiába a nyugodt természet, ha azonnal összeereszted az állataidat. A lassú bevezetés ugyanis segít kialakítani egy baráti és hosszan tartó kapcsolatot a szőrös lakótársak között. A legjobb, ha először az új macskát vagy kutyát egy külön helyiségbe zárjuk, ahol minden szükséges dolog megtalálható a számára. A legideálisabb az, ha a helység közelébe tud menni a másik állat, hogy szokja az „idegen” jelenlétét, szagát. Etesd meg a macskát és a kutyát is az ajtó két oldalán, ez ugyanis pozitív érzelmeket csal majd elő belőlük. Néhány nappal később szerelj fel egy rácsot vagy egyéb alkalmatosságot, amelyen keresztül már láthatja is egymás a cica és a kutya, közvetlen testi kapcsolatba azonban nem kerülhetnek. Ebben az időszakban érdemes olyan dolgokat helyezni az állatok térfelére, amelyen a másik illata rajta van. Szépen lassan pedig eltűnhet minden akadály kettőjük közül.

Forrás: Catmania.hu
Fotók: unsplash.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...