Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért utáljuk a flexi pórázt?

A flexi póráz valami miatt sokaknak benne van a begyében. Talán azt is mondhatnánk, hogy kevés téma ingerel olyan heves indulatokat, mint a flexi. Nyilván könnyű utálni, mert kinek ne lenne egy bosszantó flexis sztorija… Emellett balesetveszélyes és bosszantó tud lenni, bár erről nem mindig a póráz tehet.

A flexi eredetileg arra hivatott, hogy ötvözze a szabadságot és a biztonságot. Bizonyos mértékű szabadságot biztosít a kutyának, miközben az nem szalad el világgá. Ugyanakkor, akihez ment már oda kéretlenül flexis kutya, (akit nem sikerült a gazdájának időben „visszacsévélni”), az tudja, hogy mint az öszvérmegoldások többsége, a flexi sem tökéletes.

Ennek azonban talán nem maga a termék, hanem a használat módja az oka. A flexi a gazdik számára rendkívül kényelmes. Ha nem megy a laza pórázas séta vagy a lábnál követés, és a behívással is gondok vannak, a flexihez nyúlunk. Ennek eredményeképpen Fifike 8 méterre tőlünk húz izomból, és ugyanúgy odamegy mindenkihez, mintha szabadon lenne. Rambo pedig rettegésben tart mindenkit, és a gazdinak esélye sincs közbelépni olyan távolról. Tény, hogy a flexis kutya nem szalad világgá, de az a nyolc méter éppen elég arra, hogy kiszaladjon az autó elé, vagy odaszaladjon egy ingerlékenyebb kutyához, esetleg kisgyerekhez. A flexi által nyújtott kontroll önmagában csak illúzió.

Ebből a hozzáállásból erednek a konfliktusok is, és talán ez az oka annak is, hogy annyian utálják szívből a flexit. Pedig meglenne a helye a kutyás világban, sőt, bizonyos helyzetekben tényleg éppen azt adja, amire eredetileg tervezték: szabadságot és biztonságot egyben.

Mikor lehet jó választás a flexi?

Ha kutyánk egyébként irányítható (behívható, laza pórázon vagy póráz nélkül lábnál vezethető), de olyan területen sétálunk, ahol van tér a szaglászásra, nézelődésre. A biztonságos sniffarik remek kelléke. Kirándulásokon, túrákon, ahol egyébként kötelező a póráz, de van tér, nincs körülöttünk senki, akit zavarna vagy aki zavarná a kutyánkat. Idősebb kutyák lemozgatásához is jó választás, ha van megfelelő tér, de kedvencünk látása, hallása már nem a régi, és nem kockáztatnánk, hogy „elhagyjuk”.

A kulcsszó: jól működő, képzett kutyák számára, ha van megfelelő tér.

Ebből adódik, hogy városban, forgalmas környéken, ahol gyorsan történnek a dolgok, a flexi nem a legjobb választás. Gondoljuk át, hogy van-e elég időnk reagálni, ha kutyánk 6-8 méterre van tőlünk. Ha nem magabiztos igen a válasz, inkább válasszuk a hagyományos pórázat. A saját kutyánk és mások biztonsága érdekében: ne engedjük flexis kutyánkat közel senkihez kérdezés nélkül!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Bindi’s Bucketlist Instagram; Kép: Photo by Evgeny Tchebotarev: https://www.pexels.com/photo/shiba-inu-resting-on-pavement-2187304/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...