Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Ezeket a gyümölcsöket biztonsággal ehetik a kutyák is

Akárcsak az embereknek, a kutyáknak is jót tesz, ha étrendjükben szerepelnek friss, teljes értékű élelmiszerek, például gyümölcsök is.

Nem mindegy azonban, hogy milyen gyümölcsről van szó, és mekkora mennyiségben kapja a kutya. Alapelv, hogy minden olyan „extra”, amit a kutya szokásos étrendjén felül kap, a teljes kalóriabevitelnek kevesebb mint 10 százalékát teheti ki. Ide tartoznak a jutalomfalatok, finomságok és a gyümölcsök is. Azt is fontos tudni, hogy nem minden gyümölcsöt fogyaszthat biztonsággal egy kutya. Ami nekünk jó és egészséges, az a kutyának lehet, hogy betegséget okoz.

Mintha egy kisgyereknek adnád

Az egészséges és biztonsággal adható gyümölcsök esetében is fontos, hogy a magokat, magházakat, szárakat és a héjat távolítsuk el. Úgy járj el, mintha egy kisgyereknek adnál gyümölcsöt. A kutyának is csak azokat a részeit add oda, amit egy pár éves gyereknek adnál.

A másik alapszabály, hogy kerüld az úgynevezett „vitis vinifera”, azaz a bortermő szőlőfajtákat. Nemcsak a szőlőt, de az abból készült mazsolát is. Akár kis mennyiség fogyasztása hányáshoz, hasmenéshez és akár veseelégtelenséghez is vezethet. Sokszor lehet olvasni, hallani kutyás körökben, hogy „az én kutyám eszik szőlőt és semmi baja”. Való igaz, nem minden kutyát betegít meg a szőlő és nem is lehet tudni, hogy ennek mi az oka. Az sem egyértelmű, hogy a szőlőültetvényeken használt növényvédőszer, vagy a szőlőben lévő borkősav mennyisége van egyes kutyákra kimondottan rossz hatással. Mindenesetre nem érdemes játszani a tűzzel, jobb ha nem kockáztatunk meg egy betegséget.

Biztonságos gyümölcsök listája

Szerencsére rengeteg gyümölcs közül válogathatunk, melyek kimondottan egészségesek és jótékonyan hatnak kedvenceinkre. Az alábbiakat kis mennyiségben nyugodtan adhatod kutyádnak, nem fogsz velük bajt okozni:

  • Alma: A- és C-vitamint, valamint rostokat és további antioxidánsokat tartalmaz. Magok és magház nélkül add kutyádnak.
  • Banán: Gazdag káliumforrás, amely hasznos a szívritmus és a vérnyomás szabályozásában. Emellett jó forrása a flavonoidoknak és a béta-karotinnak. A legtöbb kutya imádja!
  • Áfonya: Erős antioxidánsokat és sok rostot tartalmaznak.
  • Sárgadinnye: Gazdag karotinoidokban és rostokban.
  • Uborka: 95 százalékban víz, ami nyáron szuper jutifalatként működhet. K- és C-vitamint, béta-karotint is tartalmaz.
  • Narancs: Ezt már nem minden kutya szereti, pedig adható nekik és kimondottan egészséges. Savtartalma miatt azonban tényleg csak keveset kapjon belőle.
  • Őszibarack: Béta-karotint és rostot biztosít kutyánk számára, de csak és kizárólag mag nélkül!
  • Körte:  Gazdag C- és K-vitaminban, valamint rostban.
  • Sütőtök: Nem kérdés, hogy milyen egészséges, a legtöbb kutya pedig odáig van érte. Jó hatással van az emésztésre.
  • Málna: Rengeteg antioxidánst tartalmaz. Kutatások szerint a málnában található flavonolok a daganatok fejlődésének különböző szakaszait is gátolhatják.
  • Görögdinnye: A nyár slágere! Nemcsak finom és sok vitamint tartalmaz, de magas víztartalmának köszönhetően kiválóan hidratál.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: healthypest.mercola

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...