Saját KB bal
Saját KB jobb

DIY – Szimat – szaglászás gyakorlás otthon

A kutyák számára a szaglászás, a szaglás az első számú információforrás. A legújabb tudományos kutatások és kutyanevelési trendek fényében pedig már tudjuk, hogy nekünk, gazdiknak, érdemes nagyobb figyelmet szentelnünk ennek. Fontos, hogy teret adjunk a szaglászás gyakorlására a hétköznapokban is.

Az egyszerű sétán túl a szagséta, vagy sniffari például remek alkalom erre.

Természetesen, az csak még jobb, ha egy szimat tanfolyam elvégzése során célzottan is megtanítjuk kedvencünknek, hogy mire használhatja az orrát. Talán sokan nem gondolnák, hogy a szaglás nem csak a képzett nyomkereső kutyák kiváltsága. Egy „átlagos” kutya szaglóreceptorainak száma nem sokkal marad el egy „profiétól”. A különbség aközött, hogy egy kutya hivatásszerűen szagol ki drogot, robbanóanyagot vagy rákosi viperát, és az éppen mellettünk fekvő négylábú között nem a veleszületett képesség, hanem a tanítás és a motiváció.

Szaglászás bárhol, bármikor

A szaglászás pedig remek móka és kikapcsolódás. Előnye, hogy a szellemi kihívást, a közös időtöltést és a kapcsolatépítést ötvözi. Ráadásul a kutyánk egy olyan ösztönét élheti ki benne, amelyet a normál, pórázas séták során gyakran háttérbe kell szorítania. Szaglászni bárhol, bármikor lehet, akár otthon, a lakásban is űzhető „sport”. És igazán nem kell hozzá profi felszerelés!

Az alábbi két DIY ötlettel teljesen kezdők és haladó szimatolók is bátran kísérletezhetnek.

A jó hír ráadásul az, hogy mindkét ötlet fillérekből megvalósítható és különösebb kézügyességre sincs szükség.

A szaglászás otthoni gyakorlásához szükséged lesz:

1 db papír tojástartóra (6 vagy 10 db-os, nem a tálca!)

Pár reklámújságra

Jutalomfalatokra

A tojástartót pár helyen lyukasszuk ki, hogy jobban illatozzon. Erre a célra használhatunk kötőtűt, ollót vagy kést is, de egy kínai evőpálcika is megfelel.

Helyezzünk pár jutalomfalatot a tartóba és csukjuk össze. Voilá! Készen is van a cseles doboz. Nincs is más dolgunk hátra, mint prezentálni és figyelni, hogyan oldja meg kedvencünk a problémát. Lesz, aki finoman, manccsal próbálkozik, míg mások addig tépik, amíg hozzá nem jutnak a falathoz. Nem a módszer a lényeg, hanem a mentális stimuláció és a szórakozás.

Nehezíthetjük a feladatot, ha elrejtjük a tojástartót vagy kevesebb falatot teszünk bele.

A reklámújságokkal sincs sokkal nehezebb dolgunk, ha a szaglászás tanítása a cél. Csak tépjünk le egy lapot és gyűrjük össze egy jutalomfalattal a belsejében. Először csak lazábban gyűrjük össze, majd ahogy kutyánk ráérez a szaglászás nyitjára, gyűrhetjük keményebb labdává. Esetleg több papírlabdát is gyűrhetünk össze, mindegyikben egy-egy jutit elrejtve, és ezeket szétszórhatjuk a padlón, sarkokban, bútoron, hogy keresgélhesse őket.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Eloise Bright YouTube csatornája; PetDogPlanet.com; Kép: https://www.pexels.com/photo/adorable-animal-black-and-white-breed-220974/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...