Saját KB bal
Saját KB jobb
Silvana Palacios fotója a Pexels oldaláról

40 év után visszatértek a kék bálnák a spanyol vizekre

Több mint 40 éve nem láttak már kék bálnát az Atlanti-óceán spanyol partjainál. A bálnák most minden jel szerint visszatértek.

2017 óta összesen négyszer észleltek bálnákat Spanyolország észak-nyugati területén az Atlanti-óceán partjának közelében. A legfrissebb észlelés augusztus 10-én történt, melyről a Bottlenose Dolphin Research Institute (BDRI) számolt be közösségi oldalán.

„Szeretnénk mindenkivel megosztani a jó hírt a bolygó legnagyobb állatfajának jelenlétéről a spanyol vizeken. A kék bálnak óceánjaink védelmének szimbólumai.”

A legnagyobb állatok

A kék bálnák a valaha ismert legnagyobb állatok a Földön. Hosszuk eléri a 30 métert, testtömegük pedig a 170 tonnát. A kék bálna egészen a 20. század elejéig gyakori volt a Föld összes óceánjában és nagyobb tengeriben. Mindaddig, amíg az ember ipari mértékben el nem kezdte vadászni és mészárolni őket. Egy évszázad alatt az intenzív vadászat a kihalás szélére sodorta a fajt. 1996-ban egy nemzetközi összefogásnak köszönhetően olyan védelmi intézkedések bevezetésére került sor, mely korlátozza a bálnavadászatot, de az egyezmény alól a mai napig találnak kibúvót és kiskapukat a bálnavadászattal foglalkozó államok egy része.

Spanyolország sem volt kivétel

Az ország vizein is ipari mennyiségben vadászták a bálnákat, egészen addig, amíg el nem fogadták a kereskedelmi bálnavadászatra vonatkozó globális moratóriumot, amikor is betiltották a tevékenységet az országban. A 70-es években azonban, a tiltás előtt, a kék bálnák egész generációja tűnt el a vizekből. Úgy tűnik, a túlélők leszármazottjai most visszatértek a spanyol vizekre is.

A visszatérésnek más oka is lehet

Egyes tudósok szerint az éghajlatváltozás nagyban befolyásolja a bálnák élőhelyét is.  Arra is fény derült az elmúlt évek kutatási során, hogy a bálnák nem csak az éghajlati változásokra reagálnak, hanem emlékeik alapján vándorolnak. A múlt tapasztalatai megmaradnak a faj kollektív emlékezetében és ez készteti őket arra, hogy visszatérjenek olyan vizekre, ahol korábban tömegesen éltek.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: ecowatch

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...