Saját KB bal
Saját KB jobb

Mit olvassak, ha érdekel a kutyák viselkedése?

Kutyás könyvajánló tudományosan igényes gazdiknak

Etológia – Kulcs az állatok megértéséhez

Az etológia a biológiának az állatok viselkedésével foglalkozó ága. Az elnevezés a görög ethosz (ήθος), szokás szóból származik. A viselkedés definíciója kutatók körében is vita tárgya, mindazonáltal a jelenségek megértéséhez általában elegendő a viselkedést köznapi értelemben figyelembe venni. Tehát a viselkedés egy állat mozgásában, anyagcseréjében, testfelépítésében megjelenő változás, amelyet a megfigyelő szabad szemmel vagy különböző vizsgálati módszerekkel képes érzékelni. … Az így kapott adatok elemzése vezethet az okok felderítéséhez és a viselkedés tipizálásához. Az etológia a kísérleti állatpszichológiában és a természetrajzban gyökerezik.” – írja a Wikipedia releváns szócikke az etológiáról.

Gyakorlati szempontból, természettudományos beállítottságú, vagy laikus érdeklődő gazdiként az etológia ennél sokkal több, színesebb és érdekesebb terület. Az etológiai témájú írások és tudományos kutatások segítségével ugyanis teljesen új szemszögből ismerhetjük meg kedvencünket. A tudományos nézőponton keresztül megérthetünk egyes viselkedéseket, könnyebben értelmezhetjük a kutyánk kommunikációját és a tényekre alapozva ismerhetjük meg őt.

Napjainkban divatos a kutyák viselkedésére mindenféle elméletet kitalálni, botcsinálta „kutyapszichológusok” terjesztik sokszor mindenféle tudományos megalapozottságot nélkülöző elméleteiket. Bár a jószándék nem kétséges, sajnos ezek a széles körben elterjedt elvek sokszor többet ártanak, mint használnak a kutya – gazdi kapcsolatnak.

Ha benned is felmerültek a „miért” és az „ezt honnan vette vajon” típusú kérdések egy-egy színes-szagos kutyanevelési elmélet hallatán, és szeretnél hiteles kútfőből tanulni a kutyák viselkedéséről, akkor az alábbi válogatott írásokban biztosan nem fogsz csalódni.

Konrad Lorenz – Ember és kutya

Konrad Lorenz etológia
Konrad Lorenz – Forrás: wikipedia

A modern etológia atyja, a Nobel-díjas Konrad Lorenz műve már számos kiadást megért 1950-es megjelenése óta. Nem tudományos tankönyv és nem is száraz olvasmány. Lorenz szórakoztató és személyes történeteken keresztül mutatja be a kutyák viselkedését, azok egyes érdekes aspektusait. Szót ejt benne a kutya – ember kapcsolat eredetéről, de elsősorban a gyakorlati együttélés kérdéseit, hétköznapi szituációkat boncolgat.

Érdemes észben tartani a kötet olvasása közben, hogy a társadalom, és benne a kutyák helyzete, sokat változott az elmúlt hetven évben. Ma már talán nagyobb érzékenységgel, több érzelemmel viszonyulunk a kutyákhoz. És természetesen, ez a hét évtized nem múlt el tudományos fejlődés nélkül. Mindazonáltal, Konrad Lorenz műve alapmű, amelyet minden etológia iránt fogékony gazdinak érdemes kézbe venni.

Csányi Vilmos – Kis etológia

A nemzetközi etológia atyja után következzék a tudományterület hazai doyenjének klasszikusa. A „kis” szót nem lekicsinylő értelemben kell venni, pusztán arra utal, hogy az Etológia c. egyetemi tankönyv fogyasztóbarát verziójával állunk szemben, amelyet Csányi Vilmos professzor úr a nagyközönség számára írt.

Az 1980-as megjelenése óta több kiadásban megjelent alapmű az állati viselkedés miértjeire keresi a választ. Nem kifejezetten a kutyák viselkedésére fókuszál, inkább az etológia alapfogalmaival hivatott megismertetni az olvasót. Az eredetileg háromkötetes mű rövid történeteken, tudományos megfigyeléseken keresztül ismerteti meg az olvasót az állatok gondolkodásmódjával, szokásaival vagy éppen szerelmi életével.

Alexandra Horowitz – Inside of a Dog

A kognitológia, vagy kognitív tudomány a megismerés folyamataival foglalkozik. A Columbia Egyetem pszichológia professzora, Alexandra Horowitz a megismerési folyamataik révén mutatja be a kutyák belső világát, érzékelését és azt, hogyan látják a hétköznapi eseményeket, amelyeknek részesei.

Horowitz szerint, aki meg akar érteni egy állatot, annak először azt kell mérlegelnie, hogy az mit érzékel saját környezeteként („umwelt” – saját, szubjektív képünk a minket körülvevő világról), és mindezt milyen kognitív folyamatokkal dolgozza fel. A könyvből megismerhetjük a kutyák értelmi képességeit, valamint fiziológiai jellemzőiket, és ezeken keresztül képet formálhatunk arról, milyen lehet az élet kutya szemmel.


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
http://www.matud.iif.hu/03aug/002.html
https://hu.wikipedia.org/wiki/Etol%C3%B3gia
Képek: Készítette: Max Planck Gesellschaft (Eurobas) – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7311962; Indexkép: pexels. Videó: Simon and Schuster Books YouTube
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...